Jenkan tahti

Arkiherkku: Kalapuikot ja juuresmuusi

  • Niin tavallista, mutta niin hyvää!
    Niin tavallista, mutta niin hyvää!

Kylläpä kalapuikot maistuvatkin hyviltä! Silloin, kun niitä ei liian usein syö, siis. Vielä kun kylkeen lätkäisee kasan juuresmuusia (joka on tietty jotenkin vähän hienompaa kuin pelkkä pottumuusi) ja tartar-kastiketta, niin on arkiherkku kohdillaan!

 

Ateria on paitsi helppotekoinen myös hyvä "hätävara", sillä ainekset säilyvät hyvin. Meillä syötiin lisänä vielä pinjansiemenillä ja sitruunamehulla maustettua porkkanaraastetta, kun salaattiainekset olivat loppu eikä kauppaan jaksanut vääntäytyä. Silti ei tullut sellaista tunnetta, että pakko syödä tätä, kun ei ollut kaapissa muutakaan.

 

Kalapuikot kyllä menettävät hohtonsa, jos niihin liian usein sortuu. Jos jaksaa, voi tietysti askarrella itse kalapihvit – eivätkä ne oikeastaan varmaan kovin suuritöisiä olisikaan – mutta on päiviä, kun ei vain jaksa.

 

Tämä on muuten hyvä koko perheen ruoka: itse aion antaa reilun vuoden ikäisen tyttären maistaa kaupan kalapuikkoa, vaikka siinä suolaa ja lisäaineita onkin. Joku toinen kerta voi sitten tehdä itse niitä kalapihvejä. Tytön muusi on muuten samaa, mutta siitä puuttuu lisätty suola.

 

Juuresmuusista on tullut uusi lempparini. Muita vaihtoehtoja pottumuusille olisivat kukkakaalimuusi tai sitten vaikka pelkästä palsternakasta tehty pyree. Juuresmuusin aineksia ja ainesmääriä voi luonnollisesti vaihdella omien mieltymysten ja kaapin antimien mukaan. Tuoretta yrttiä ja mausteita voi myös lisätä ja niillä saa muuseihin vaihtelua. Jotenkin nyt vain tämä muusi juuri näillä aineksilla ja pelkällä suolalla maistuu tällä hetkellä niin hyvältä, etten ole muita kommervenkkejä kaivannut.

 

Juuresmuusi

 

4 perunaa

3 porkkanaa

3 palsternakkaa

pala juuriselleriä

kunnon nokare voita

loraus maitoa (mikä nyt on omasta mielestä sopivasti)

suolaa

 

Kuori, lohko ja keitä juurekset. Keitä kypsiksi. Lisää voi ja maitoloraus ja soseuta. Mausta suolalla ja lisää vielä tarvittaessa maitoa. (Teen yleensä pottumuusin sähkövatkaimella – joidenkin mielestä suuri nou nou, mutta tykkään – mutta juurekset menevät mielestäni kätevimmin ja parhaiten sileäksi sauvasekoittimella. Ei tule "limaista", niin kuin voi tulla jos pelkkiä pottuja sauvasekoittimella surauttaa.) 

 

 

Kalan kuin kalan kanssa minulle maistuu tartar-kastike. Ihan erityisesti tykkään siitä kalapuikkojen kanssa. Tässä taas vähän suurpiirteinen ohje, mutta tässäkin voi mennä sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

 

Tartar-kastike

 

1 prk kermaviiliä (tai maustamatonta jogurttia)

(tujaus majoneesia)

1-2 maustekurkkua

(kapriksia)

loraus sitruunamehua

tuoretta tilliä silputtuna (tiukassa paikassa kuivattukin käy)

tarpeeksi suolaa ja pippuria

 

Sekoita ainekset keskenään. Homma kannattaa hoitaa sen verran ajoissa, että kastike ehtii mukavasti tekeytyä ennen ruokailua. Mutta jos ei ehdi, niin eipä siihen(kään) maailma kaadu.

 

 

Pinja-porkkanasalaatti sopi tämän aterian kaveiksi oikein hyvin. Lautasesta tuli piristävän oranssinsävyinen. Lisää vinkkejä porkkanaraasteen maustamiseen täällä!

 

Kaikki arkiherkut näet täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tuo juuresmuusi on loistavaa samoin tartar-kastike.
Mutta korvaisin kalapuokot vastaavan kokoisilla pakasteseitin viipaleilla paisetetuna hyhmäisinä voissa hieman kananmunaan, ruisjauhoon ja suolaan pyöriteltyinä. Nuo kaupan kalapuikot ovat niin vahvasti ja paksusti paneerattuja, että kalaa ei juurikaan löydy. Plus meikäläisen maha menee sekaisin- mitä lienee rasvana paneerauksessa käytetty.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mihin minun aikaisempi kehuva kommettini on häipynyt, jonka hyväksyit ?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Se oli ilmestynyt yhtäkkiä uudelleen hyväksyttäväksi. En siis sille ollut mitään tehnyt, paitsi sen hyväksynyt. Joidenkin kommenttien kohdalla joskus käy näin. Varmaankin jos muokkasit kommenttia, niin ainakin sen seurauksena se varmaan menee uudelleen hyväksyttäväksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hei !

Näin siinä käy, jos korjaa esim. kirjoitusvirheen. Se tulee sitten uutena viestinä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #7

Niin, siinäpä siis vastaus kysymykseesi :)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kalapuikko teollisimmassa muodossaan joutuu vielä ruokapuhdistuksen alttarille. Ne ovat samaa sarjaa nugettien kanssa.

Saako semmosia puikkoja vielä, joista erottaa sein lihassyyrakenteen? Niitä voisin ostaa, mössöjä en. Onneksi omaa kalaa riittää niin että puikot voi tarvittaessa rakentaa niiden fileistä.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Hyvää arkipäivän settiä sulla. Muusi pitää tehdä Rosamundasta, van Gogh kyllä käy, mutta Rosamunda. Juuresmuusi toki on loistava myös. Entäpä juuresmuusi sekoitettuna bataattiin, Rosamundaan, younameitiin?

Jäin miettimään tuota kalapuikkohommaa. Inventioni kalan kohdalla olisi, että rosamunda/juuresmuusiin sekoitettaisiin savukalaa. Se ei tokikaan enää olisi arkipäiväruokaa. Tai sitten olisi, riippuu inspiraatiosta ja jääkaapin tähteistä.

Voisi kokeilla myös Worchesterkastiketta jopa muusiin. Varovainen thai-kalakastikkeen sujauttaminen voisi myös toimia. Pitääpä testata.

Riippuu tietysti siitä mitä tekee lisukkeeksi. Aikaahan ei vaadita, ainoastaan jääkaapin tähteitä ja inspiraatiota.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tuo Jennin juuremuusi on konstailemton ja aitoa tavaraa. Jooel otti esiin Rosamundan. Ystäväni, kokki tarjosi muusia Rosamundasta, mutta toisin tehtynä kuin normaalisti. Rosamundat märkänä ja merisuolalla ripoteltuna uuniin ikäänkin uuniperunaksi kypsentymään. Koverretaan kypsä peruna kuoren sisältä muusin perustaksi. Voi, kerma, ym. joukkoon ja siitä sitten muusi mielellään aika karkeana. En ole koskaan niin hyvää muusia saanut.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kuulostaa hyvältä tuokin. Tosin itse tykkään aika sileästä muusista, kun taas toiset suosivat "kökköisempää".

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset