Jenkan tahti

Neulottu masutuubi odottajalle

  • Masutuubi lämmittää odottajaa talvella.
    Masutuubi lämmittää odottajaa talvella.
  • Erilaisia lankoja käyttämällä saa tuubiin eloa ja vaihtelua.
    Erilaisia lankoja käyttämällä saa tuubiin eloa ja vaihtelua.

Odotatko itse tai odottaako joku läheisesi talvi- tai kevätvauvaa? Lämmittävä neulottu "masutuubi" on käsitöistä innostuneelle oiva lahjavinkki esimerkiksi jouluksi (tosin voi olla, että tuubille olisi nyt ilmojen kylmetessä tarvetta jo ennen jouluakin).

 

Minulle äitini neuloi masutuubin tytärtä odottaessani. Kyseessä ei siis ole tavallisen topin "jatkopala", jota masutuubilla yleensä tarkoitetaan, vaan kylmällä säällä rintojen ja vatsan peitoksi laitettava lämmin "putkilo". Vatsan kasvaessa kaikki talvitakit ja neuletakit eivät välttämättä mahdu kunnolla kiinni, eivätkä kaikki äidit viitsi sijoittaa omaisuuksia mammavaatteisiin. Tuubi on kätevä lisälämmittäjä talvisin.

 

Äitini teki tuubin "omasta päästään", eikä meistä kumpikaan enää oikein muista, mitä lankaa siihen käytettiin. Erilaisia lankoja joka tapauksessa, äitini muistelee, että ainakin Novitan Woolia on seassa ja että tuubi on neulottu numeron 3,5 pyöröpuikoilla.

 

Tuubin silmukkamäärä joka tapauksessa riippuu langasta ja käyttäjän koosta. Lankakerän kyljessä lukee, montako silmukkaa vaaditaan 10 senttiin neuletta, joten siitä voi laskea tarvittavan silmukkamäärän, kun tietää äidin ympärysmitan. Kun tuubin vielä tekee joustinneuleesta (esimerkiksi 2 oikein, 2 nurin), niin se kyllä joustaa aika paljon vaikka vatsa kasvaakin.

 

Tuubiin kannattaa neuloa reilusti pituutta, jotta puolet vatsasta ei paista ulkopuolelle. Hyvä olisi myös, jos tuubi ulottuisi kainaloihin asti, niin myös rintamus saisi lämmitystä. (Raskaana olevan rinnat ovat usein herkät kylmälle.) Minun tuubini pituus on noin 55 senttiä.

 

Tuubin yläreunaan (ja miksei halutessa myös alareunaankin) voi vielä ommella ohutta kuminauhaa, jolloin tuubi pysyy varmasti paikallaan.

 

Muutoin tuubi on tosi helppo neuloa, sen kun painelee joustinneuleesta suoran putkilon.

 

Lisää helppoja käsityöohjeita täällä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat