Jenkan tahti

Lapaset pipon kaveriksi

  • Pirteä pipo sai kaverikseen yhteensopivat lapaset. Vähän kapinallinen täytyy aina olla, joten tein eriväriset peukut!
    Pirteä pipo sai kaverikseen yhteensopivat lapaset. Vähän kapinallinen täytyy aina olla, joten tein eriväriset peukut!
  • Nalle Aloevera -lanka on ihanan pehmoista.
    Nalle Aloevera -lanka on ihanan pehmoista.

Pyöräytin tytölle syksyksi iloisen värisen pipon, joka sopii käytettäväksi mustan takin kanssa. Ajattelin pitkään, että lapasia emme oikeastaan tarvitse, vaan käytämme ainoastaan välikausi- ja toppahanskoja. Jostain olemme saaneet lapasparin lahjaksi, ja huomasin hiljattain, että itse asiassa kyllä niitä välillä tulee käytettyä. Esimerkiksi vaunujen kanssa lyhyillä ulkoilureissuilla ne toimittavat hyvin tehtäväänsä.

 

Niinpä innostuin kokeilemaan itse lapasten tekoa. Viimeksi olen lapasia vääntänyt varmaan koulussa ala-asteella, mutta järkeilin, että ei peukalon teko voi vaikeampaa olla kuin villasukkien kantapään. Ja niinhän se olikin: peukalo syntyy helposti, kun vain osaa poimia silmukoita neuleesta.

 

Lapasten kuten piponkin kohdalla ongelmaksi muodostui se, että netistä ei oikein tuntunut löytyvän hyvää neuleohjetta noin 1-vuotiaalle. Isommille lapsille ohjeita löytyy ja myös peukuttomia vauvalapasten ohjeita. Niinpä jouduin taas hieman itse soveltamaan, mutta ohjeen pohjana käytin Novitan Wool-langalle tehtyä ohjetta. Tuolla ohjeella lapasista olisi tosin tullut aivan liian suuret, joten muokkailin ohjetta. Lapasista tuli kyllä ihan hyvät, mutta seuraaviin teen peukun paikan ehkä hieman alemmaksi ja itse peukusta vähän pidemmän. Mutta hyvin näitäkin käyttää!

 

Noin 1-vuotiaan lapaset

 

Lanka: Nalle Aloevera (Novitan Nalle ja Wool ovat samanpaksuisia)

 

Sukkapuikot nro 3

 

Vasemman käden lapanen:

Luo 40 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle. Neulo varteen joustinneuletta (esim. 1 oikein, 1 nurin), kunnes varsi on haluamasi pituinen. Minä tein noin 9 senttiä pitkät varret. Tein vuorotellen raitoja joustinneuleesta ja sileästä neuleesta. 

 

Aloita sitten kämmenosa. Neulo sileää neuletta noin 3,5 cm (minä tein 12 kerrosta). Tee sitten peukalon paikka: neulo II puikon lopusta 6 silmukkaa erivärisellä langalla. Siirrä sitten kyseiset silmukat takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle ja neulo ne uudestaan varsinaisella langalla. Jatka sitten sileää neuletta vielä n. 3,5 cm (minä tein 12 kerrosta). Sileää neuletta siis yhteensä n. 7 cm (25 kerrosta).

 

Tee sitten kavennukset: tee I ja III puikon alussa ylivetokavennus (nosta 1. silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli) ja II ja IV puikon lopussa neulo 2 oikein yhteen. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi (eli ikään kuin neulo lanka, mutta vedä se silmukan läpi).

 

Tee oikean käden lapanen vastaavalla tavalla, mutta tee peukalon paikka III puikon alkuun. Minä tein vielä raitojen värityksen päinvastaiseksi ja peukut eri väreillä.

 

Peukalon tekeminen:

Poimi yhteensä 16 silmukkaa peukalon aukon molemmilta puolilta ja sivuilta (eli erivärisellä langalla olevat 6 silmukkaa, niiden yläpuolella olevat 6 silmukkaa sekä 2 silmukkaa aukon molemmilta reunoilta). Jaa silmukat kolmelle puikolle (5, 5 ja 6 silmukkaa). Minä tein niin, että poimin silmukat apulangan ollessa vielä paikallaan ja purin apulangan vasta sitten, kun silmukat olivat jo puikoilla. Näin neulos ei pääse purkautumaan. Jos haluat, voit poimia myös vähemmän silmukoita. Esimerkiksi 14 silmukkaa riittäisi varmaan ihan hyvin.

 

Neulo sileää neuletta n. 2 cm tai kunnes peukalon kynnestä näkyy puolet. Tee sitten kavennukset:

 

1 krs. *Tee ylivetokavennus, neulo 4 o, neulo 2 s oikein yhteen*, toista *-*.

2. krs. *Tee ylivetokavennus, neulo 2 o, neulo 2 s oikein yhteen*, toista *-*.

3. krs. Tee ylivetokavennus, neulo 1 o, neulo 2 s oikein yhteen, tee ylivetokavennus, neulo 1 o.

 Neulo sitten 1 silmukka oikein ja vedä muut silmukat sen yli. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

 

Vinkiksi vielä, että kun aamut ja illat ovat jo kovin pimeitä, heijastinlangan neulominen lapasten sekaan voisi olla hyvä ajatus. Tai lapasten kämmenselkiin voisi tehdä myös heijastinlangasta koristeet!

Lapasten tekoon liittyviä ohjeita ja vinkkejä kuvineen täällä. 

 

Vauvan ja 1-vuotiaan helpot pipo- ja kauluriohjeet täällä!

 

Lisää helppoja käsityöohjeita täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat