Jenkan tahti

3 X helposti aasialaista

  • Japanilaistyylinen teriyakilohi wasabikastikkeella.
    Japanilaistyylinen teriyakilohi wasabikastikkeella.
  • Thai-tyylinen kanakeitto.
    Thai-tyylinen kanakeitto.
  • Kiinalaistyylistä hoisin-possua.
    Kiinalaistyylistä hoisin-possua.

Aasialainen ruoka on yllättävän helppotekoista ja myös nopeaa tehdä. Kyse on oikeastaan vain siitä, että kastikkeiden ainesosat ovat oikeassa suhteessa keskenään. Jaan tässä kolme viime aikoina kokkaamaani tosi helppoa ja hyvää aasialaistyylistä ruokaohjetta.

 

Possuwokki istuu Suomen syksyyn kuin nenä päähän, kun siihen käyttää kauden kasviksia. Kokeilin hoisin-kastikkeella maustettua possuwokkia kaalin ja porkkanan kanssa, ja tulos oli mielestäni onnistunut.

 

Tämä on aika mieto versio; en tällä kertaa sotkenut joukkoon etikoita, chilikastikkeita, sokereita tai kalakastikkeita. Hoisin-kastikkeessa itsessään on kuitenkin makua. Kasvikset voi toki valita mielensä mukaan ja esimerkiksi valkosipuli ja tuore inkivääri sopisivat varmasti joukkoon. Kiva idea oli mielestäni viimeistellä annos tuoreella kaali-porkkanaraasteella – sillä tavalla annokseen tuli vielä ylimääräistä rapeutta ja raikkautta. Ruokaan voi lisätä lopuksi myös tuoretta korianteria.

 

Syksyinen hoisin-possuwok

 

300–400 g possua (esimerkiksi ulkofileetä) suikaleina

hoisin-kastiketta

hieman jauhoja

kuivattua tai tuoretta chiliä. kuivattua tai tuoretta inkivääriä

kaalia ohuina suikaleina, porkkanaa raasteena (ehkä arviolta 400 g, tai mikä nyt on itselle sopiva määrä)

1 sipuli

3 kerää (eli annosta) munanuudeleita

soijakastiketta

muutama tippa seesamiöljyä

cashew-pähkinöitä

 

Marinoi possusuikaleita hoisin-kastikkeessa vähintään puoli tuntia, mielellään useampi tunti jääkaapissa tai jopa yön yli. 

 

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. 

 

Valuta enin marinadi lihasta (mutta säästä marinointiin käytetty kastike). Ripottele suikaleille hieman jauhoja. Paista mahdollisimman kuumalla pannulla kasviöljyssä muutaman minuutin ajan, yritä saada possuun hyvänvärinen paistopinta. Lisää chili ja inkivääri. Lisää sipuli pannulle ja pyörittele hetken. Lisää kasvikset, mutta säästä osa annosten viimeistelyä varten. Pidä pannun lämpö korkealla ja sekoittele wokkia usein. Lisää valutetut nuudelit pannulle ja sekoita. Lisää marinadina käytetty hoisin-kastike (voit lisätä kastiketta purkista tarpeen mukaan), muutama tippa seesamiöljyä sekä soijakastiketta maun mukaan. Pyörittele pannulla, kunnes enimmät nesteet haihtuvat.

 

Paahda cashew-pähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Viimeistele annokset pähkinöillä sekä tuoreella kaali-porkkanaseoksella.

 

 

 

Nigella Lawsonin thai-kanakeitto osoittautui hyväksi löydöksi. Melko terveellistä, todella maittavaa ja lämmittää kesän lailla talven tehdessä tuloaan ulkona. Kaiken lisäksi tämä keitto on vielä nopea tehdä.

 

Thai-kanakeitto

Lähde: Nigella Lawson

 

1 litra kanalientä

200  ml kookoskermaa

pieni pala tuoretta inkivääriä

tuoretta tai kuivattua chiliä

2 rkl thai-kalakastiketta (nam pla)

1 tl kurkumaa

1 tl tamarinditahnaa

1 tl sokeria

2 rkl limenmehua

150 g nuudeleita

100–250 g kypsää broileria

250 g pakastewokkivihanneksia tai tuoreita vihanneksia

tuoretta korianteria

 

Jos käytät valmiiksi kypsennettyä broileria (esimerkiksi edellisen aterian tähteitä), voit laittaa kaikki ainekset nuudeleita lukuun ottamatta kattilaan, keittää seosta kunnes kasvikset ovat kypsiä (muutama minuutti riittää, jos käytät tuoreita kasviksia) ja hauduttaa nuudelit kypsäksi keiton seassa otettuasi sen pois liedeltä. Jos broilerisi on raakaa, kypsennä se ja vihannekset nopeasti pannulla sillä aikaa, kun kiehautat kanaliemen, kookoskerman ja mausteet. Nuudelien kanssa toimi kuten edellä. Viimeistele keitto tuoreella, silputulla korianterilla.

 

 

Perinteiseen uuniloheen saa vaihtelua, kun sivelee sen teriyakikastikkeella ja sekoittaa kylkeen kastikkeen kermaviilistä ja wasabista. Tosi helppoa ja ihan ripeääkin tehdä. Sokeri on reseptissä suluissa, koska rehellisesti sanoen unohdin laittaa sitä, eikä unohdus tuntunut makua haittaavan.

 

Teriyakilohta ja wasabikastiketta

 

Teriyaki:

 

0,5 dl vettä

0,5 dl soijakastiketta

0,25 dl miriniä

(3 rkl sokeria)

1 tl inkivääritahnaa (tai pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna)

1 valkosipulin kynsi

1–2 rkl maissitärkkelystä

 

Sekoita kattilassa kaikki ainekset paitsi maissitärkkelys. Voit joko murskata valkosipulin kastikkeen joukkoon tai murjaista kynnen rikki veistsen lappeella ja heittää kynnen kattilaan, sen voi noukkia pois valmiista kastikkeesta. Kuumenna kastike kiehuvaksi, lisää maissitärkkelys ja keitä sekoittaen minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja kaada kastike laakeaan astiaan.

 

n. 600 g lohta

 

Aseta lohi nahkapuoli ylöspäin kastikkeeseen. Jos mahdollista, anna marinoitua esim. puoli tuntia tai kauemminkin.

 

Siirrä lohi nahka alaspäin uunivuokaan. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

 

Wasabikastike:

 

1 prk kermaviiliä (tai vastaava määrä maustamatonta jogurttia)

loraus sitruunan tai limen mehua

suolaa

1–2 tl wasabitahnaa (määrä riippuu makumieltymyksistä ja tahnan vahvuudesta)

 

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Okei, tuo lohikin kuulostaa ihan pirun hyvältä! :P Nyt onkin sitten ens viikon ruokalistalla ainakin pari juttua! Tänks! :)

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset