Jenkan tahti

Rähmäkäpälän sämpylät

  • Ulkonäkö on rustiikkinen. (Lue: ovat epämääräisiä möykkyjä.)
    Ulkonäkö on rustiikkinen. (Lue: ovat epämääräisiä möykkyjä.)
  • Tuore lämpöinen sämpylä voilla. Nam.
    Tuore lämpöinen sämpylä voilla. Nam.

Leivon ihan liian harvoin yhdestä yksinkertaisesta syystä: taikinan pyörittely ja jauhojen pöllyttely on jotenkin niin kovin rasittavaa puuhaa. En saa ikinä pullista tai sämpylöistä nätin pyöreitä ja muutenkin touhu on niin hirveän sotkuista.

 

Siksi nämä lusikkasämpylöidenkin nimellä kulkevat rähmäkäpälän leipäset ovat täydellinen juttu minulle! Löysää taikinaa nostellaan kököiksi suoraan pellille ja sämpylöistä tulee ihanan pehmeitä. Yleiskone hoitaa vaivauksen. Ulkonäkö on vähän rustiikkinen (hieno sana rumalle), mutta sehän kuuluu asiaan.

 

Nyt ei ole enää tekosyitä olla leipomatta!

 

Rähmäkäpälän sämpylät

15 isohkoa sämpylää

 

5 dl maitoa tai vettä

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1-2 rkl siirappia tai sokeria

2 dl kaurahiutaleita

yhteensä 6 dl jauhoja, minä laitoin 3 dl vehnäjauhoja, 1 dl grahamjauhoja ja 2 dl sämpyläjauhoja

0,5 dl öljyä

halutessasi 1 dl siemeniä, esim. auringonkukansiemeniä

pinnalle haluamiasi siemeniä

 

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot sekä loppuvaiheessa öljy (ja siemenet). Kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. 30 minuuttia.

 

Nostele kohonneesta taikinasta kekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä leviämisvaraa! Kohota uudelleen uunin lämmetessä 225 asteeseen. Halutessasi sipaise vettä sämpylöiden päälle ja lisää pinnalle siemeniä. Paista noin 10 minuuttia (koosta riippuen).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos taas tahdista.

Tämä rähmäkäpälä ei edes vaivaudu pyörittelemään sämpylöitä, eikun taikina koneeseen ja siitä nostatuksineen vuokaan :)

Löysin juuri vuokaleipäohjeitanikin, ja leipävuokaanhan menee vaikka müsliaineksia. Mausteitakaan unohtamatta, varsinkaan vaaleaan vuokaleipään. Rosmariinia, oreganoa, tai mitä sen kanssa ajateltuun ruokaan - yleensä keittoon - mieleen juolahtaakaan.

- Kuvan suhteen olen edistynyt sen verran että yritin, mutta ei onnistunut. Täytyypi kääntyä luottamuksella Uuden Suomen toimituksen puoleen ellei kuvan kanssa joogaamiseni tuota tulosta.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

No kappas! Meilläkin on vastikään alettu leivän leipominen näin naisettomassa taloudessa,kun kaupan leivät rupes kyllööttään.
Minä vanhana kokkina osaisin toki leipoa,mutta se ei oo ollu mun juttuni ikinä,ei pentunakaan.Ruokaa olen laittannu 12 veestä asti.Tuo ns.parempi puoliskoni taitaa homman ja viittii paremmin.Parisen viikkoa on ollu lämmintä leipää päivittäin.Kun kone vaivaa,niin siinähän se suurin työ sitten menee,nostatusta voi nopeuttaa tekemällä sen uunissa 50 asteessa.
Sitäpaaitsi missäs se ois sanottu,että sen kotileivän pitäis olla piirulleen ja pilkulleen määrämuotoista ja näköistä.Niin ja jos tuosta löysästä taikinasta tehden haluat vielä noputtaa,niin heivaa se pitkään vuokaan,joita sultakin varmaan löytyy,niin säästät sen lusikoimisenkin vaivan.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Minäkin usein kohotan uunissa, lämmitän 50 asteeseen ja sitten laitan pois päältä.

Joo, voisi kokeilla lätkäistä taikinan suoraan vuokaan!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tattista! Uunissa kohottaminen ei ole käynyt mielessä, mutta toisaalta ei ole ollut kiirettäkään. Mutta jos tulee kiire niin hyvä tietää.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset