Jenkan tahti

Jouluvinkki: helppo virkattu tähti

  • Virkattu tähti koristaa lapasia, mutta sopisi myös esimerkiksi kuusenkoristeeksi.
    Virkattu tähti koristaa lapasia, mutta sopisi myös esimerkiksi kuusenkoristeeksi.
  • Jouluvinkki: helppo virkattu tähti

Pyöräytin ystävän pojalle joululahjaksi lapaset. Valmiit tumput näyttivät vähän orvoilta, joten sain päähäni, että niihin täytyy vielä virkata tähtikoristeet.

 

Löysinkin superhelpon virkatun tähden ohjeen Kodin Kuvalehdestä. Pikkuisiin lapasiin riitti vain yksi virkattu kerros. Tällaisia tähtiähän voisi virkata esimerkiksi kuusenkoristeiksi tai lahjapakettien piristäjiksi. 

 

Minä käytin tähän Novitan Nalle-lankaa sekä 3,5 mm:n virkkuukoukkua, koska se sattui käteen. Pienempi virkkuukoukku voisi olla vielä parempi, mutta ihan hyvä tuli näinkin. Tästä ohjeesta tulee haljaisijaltaan noin kolmen sentin mittainen tähti. Kiinnitin sen sakaroistaan ompelemalla.

 

Helppo virkattu pikkutähti:

 

kjs = ketjusilmukka

ks = kiinteä silmukka

 

Tee aloitussilmukka ja virkkaa kuusi ketjusilmukkaa. Sulje renkaaksi piilosilmukalla ja tee yksi ketjusilmukka. Virkkaa yksi tähden sakara jokaiseen aloitusrenkaan ketjusilmukkaan seuraavasti: kiinteä silmukka ketjusilmukkaan, 3 ketjusilmukkaa ja kiinteä silmukka samaan ketjusilmukkaan kuin ensimmäinen kiinteä silmukka. Tee vielä viisi ks–3 kjs–ks -yhdistelmää seuraaviin ketjusilmukoihin. Tee lopuksi piilosilmukka aluksi tekemääsi ketjusilmukkaan.

 

Siinä se! Kuten sanottu, superhelppo ja tosi nopea tehdä. Isompaan tähteen tehdään pari kerrosta lisää, siihen ohje Kodin Kuvalehden sivuilla täällä.

 

Tähden keskustaan voisi laittaa helmen, tai miksei sakaroihinkin. Tai koko tähden voisi virkata kimallelangalla.

 

 

Laitanpa tähän vielä lapastenkin ohjeen. Nämä ovat hieman eri kokoiset kuin aiemmin tekemäni lapaset, joiden ohje täällä.

 

 

Noin 1-vuotiaan lapaset

 

Lanka: Novita Nalle beige ja luonnonvalkoinen

sukkapuikot nro 3

 

 

Vasemman käden lapanen: Luo beigellä langalla 36 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 6 krs. Neulo sitten joustinneuletta valkoisella 4 krs, beigellä 4 krs, valkoisella 4 krs ja lopuksi beigellä 6 krs.

 

Kämmen: Neulo beigellä langalla sileää 8 krs eli noin 2,5 cm. Tee sitten peukalon paikka: neulo II puikon lopusta 4 silmukkaa erivärisellä langalla. Siirrä sitten kyseiset silmukat takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle ja neulo ne uudestaan varsinaisella langalla. Jatka sitten sileää neuletta vielä 12 krs. Kämmenen korkeudeksi tulee noin 6,5 cm.

 

Tee sitten kavennukset: tee I ja III puikon alussa ylivetokavennus (nosta 1. silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli) ja II ja IV puikon lopussa neulo 2 oikein yhteen. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi (eli ikään kuin neulo lanka, mutta vedä se silmukan läpi).

 

Tee oikean käden lapanen vastaavalla tavalla, mutta tee peukalon paikka III puikon alkuun.

 

Peukalo:

Poimi yhteensä 12 silmukkaa peukalon aukon molemmilta puolilta ja sivuilta (eli erivärisellä langalla olevat 4 silmukkaa, niiden yläpuolella olevat 4 silmukkaa sekä 2 silmukkaa aukon molemmilta reunoilta). Jaa silmukat kolmelle puikolle (4,4,4).

Neulo sileää neuletta n. 2 cm tai kunnes peukalon kynnestä näkyy puolet. Tee sitten kavennukset: 1.krs: * tee ylivetokavennus, neulo 2 o, neulo 2 s oikein yhteen*, toista *-* vielä kerran. 2.krs: *tee ylivetokavennus, neulo 2 s oikein yhteen*, toista *-* vielä kerran. Neulo sitten 1 s oikein ja vedä muut 3 s sen yli. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

 

Lapsen pipon ja kaulurin ohjeet täällä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

"Pyöräytin ystävän pojalle joululahjaksi lapaset." :D

Voi kun olisikin noin helppoa. Mun täytyy tunnustaa häpeillen, että olen aina haaveillut osaavani virkata. Koskaan ei ole ollut muka aikaa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä olisi ohje vaikka punaisena kuusenkoristeeksi - ellei täksi niin ensi jouluksi :)

http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/suuri_kasit...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Aika nopeasti sen kyllä oppii. Mutta lapaset pitää tietty neuloa, tai siis kai sellaset voisi virkatakin, mutta sitä en ole itse kokeillut. Neulominenkin on kyllä ihan helppoa.

Kun on yhdet lapaset tehnyt, niin aika nopeasti syntyy toiset, varsinkin tuollaiset pikkulapsen tumput.

Käsityökurssille vaan :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitti lapasohjeesta näin sain hyvän silmäluvun ja saan aikaan oikean koon nopeasti bonusisoisoäitinä pian yksivuotiaalle.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kätevä ohje jäännöslankakeriin, Nalleen ja saman paksuiseen lankaan. Pikkupikkulapasia voi kutoa vaikka Pelastusarmeijan tms. keräyksiin eikä lankojakaan tarvitse päätellä yhtä paljon kuin mummonneliöissä.

Sopivaa puuhastelua vaikka TV:n edessä silloin kun koko aikaa ei välttämättä tarvitse tuijotella ruutua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hiukkasen off topic mutta: virkkasin ennen paljonkin, hiekkalaatikon reunallakin sängynpeitteen, mutta merkataanko virkkausohjeet nykyään niin kuin tähti linkissä Kodin Kuvalehteen? Toki se aukenisi helpommin kun ottaisi virkkuukoukun ja lankaa.

Tämäkin vaatisi molemmat:

http://virkkaushomma.blogspot.fi/2011/11/virkattu-...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Olen itse vähän huono lukemaan noita "kuvaohjeita", toiset taas suosivat niitä. En siis osaa vastata kysymykseesi, kun yleensä virkkaan kirjoitettujen ohjeiden mukaan...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, ajattelin vain olisivatko jotain spesiaalia kun ole huomannut vastaavaa neulelehdistäkään vaikka niissä on virkattuakin. Ilmeisesti ei :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ihana kerrassaan ihana juttu ja ihanat vanthuut pikkuselle!

Tämän blogin suosituimmat