Jenkan tahti

Mimmin helppo vauvanpeitto

  • Raitapeitto fleecevuorella.
    Raitapeitto fleecevuorella.
  • Peittoon on käytetty kaikkia vastaan tulleita Wool-langan värejä.
    Peittoon on käytetty kaikkia vastaan tulleita Wool-langan värejä.

Ei olisi vuosi 2014 juuri paremmin voinut alkaa: meille on nyt kotiutunut pieni “Mimmi” perheen akkavaltaa täydentämään, ja samalla alkoivat upeat talvikelit koko maassa. Syksyllä vääntämälleni vauvanpeitolle tulee siis toden teolla käyttöä!

 

Tein Mimmin peiton Novitan Wool-langasta sen runsaan värivalikoiman ja vauvaystävällisyyden vuoksi. Halusin värikkään peiton, joten käytin siihen kaikenvärisiä Wool-lankoja, mitä vain käsiini sain. Pohjaväriksi valitsin neutraalin beigen. 

 

Paljon helpompaa ei peiton teko voi olla, sillä peitto on neulottu sileällä (oikea puoli oikeaa, nurja puoli nurjaa). Neuloin peiton pyöröpuikolla, jotta sain silmukat mahtumaan puikolle. Silmukoiden määrä riippuu käytetystä langasta, joten ensin kannattaa päättää, miten leveän peiton haluaa tehdä. Tämä vauvanpeitto on kooltaan 58X63 cm. Koossa otin mallia isosiskon vaunupeitosta, joka oli mielestäni oikein hyvänkokoinen. Silmukkamäärän voi laskea, kun katsoo langan vyötteestä sen tiheyden. Esimerkiksi Wool-langan tiheys on 22 silmukkaa 10 sentillä, joten noin 60 cm leveään peittoon pitäisi luoda arviolta 132 silmukkaa. 

 

Minulla taisi olla juuri tuo 132 silmukkaa, mutta peitosta kuitenkin tuli hieman kapeampi, sillä neulojan käsiala vaikuttaa lopputulokseen. Jos leveyden haluaa päättää tarkasti etukäteen, kannattaa neuloa ensin koetilkku.

 

Peiton alkuun ja loppuun neuloin kolme kerrosta aina oikeaa reunan käpristymisen ehkäisemiseksi. Tein ainaoikeaa-pätkän myös peiton muihin reunoihin. Nämä reunukset piti tehdä muutoin valmiiseen peittoon, sillä halusin reunuksista beigenväriset. Poimin siis silmukat muutoin valmiin peiton reunoista ja neuloin kolme kerrosta aina oikeaa beigellä langalla.

 

Lopuksi äitini vielä viimeisteli peiton ompelemalla siihen fleecekankaasta vuoren. Vuoren voi hyvin jättää poiskin, jolloin viimeistelyksi riittää peiton kostutus ja pingotus (ilman sitä reunat hieman käpristyvät joka tapauksessa). Myös aina oikealla neulotut kerrokset voisi halutessaan jättää pois ja sen sijaan vaikkapa virkata reunuksen peittoon. Minusta tähän peittoon kuitenkin sopi paremmin hieman eleettömämpi reunus.

 

Vauvanpeitto syntyy helposti myös virkkaamalla isoäidinneliöistä – aiheesta lisää täällä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onnea Jennille ja "Mimmille"!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ahkera olet. Innostit minutkin käsitöihin. Olen kutonut useamman parin sukkia ja yhdet lapaset, eikä tahdo into neulomiseen helpottaa. Kiitos sinun ja onnea teille kaikille uuden perheenjäsenen johdosta!

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Onpas mukava kuulla! Neulontainnostus on tarttuva tauti :)

minnam ahonen

Mimmi!
http://www.youtube.com/watch?v=fNJ40SnOUvY

...Det vackraste jag vet...
Är att se dig när du sover
Här råder stilla frid
Och jag glömmer både rum och tid
Du ligger här bredvid
Och jag känner hur du andas
Att älskas utav dig
Är det vackraste för mig...

Kaunis on peittokin!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tämän blogin suosituimmat