Jenkan tahti

DIY: Pomppiva pehmopallo lapselle

  • Avoimessa päiväkodissa oli huovutettuja palloja. Tästä se idea sitten lähti....
    Avoimessa päiväkodissa oli huovutettuja palloja. Tästä se idea sitten lähti....
  • ...ja tadaa! Virkatut pomppivat pehmopallot. Esikoinen vastaanotti nämä innolla leikkeihinsä.
    ...ja tadaa! Virkatut pomppivat pehmopallot. Esikoinen vastaanotti nämä innolla leikkeihinsä.

Avoin päiväkoti on loistojuttu: siellä on seuraa niin äidille kuin lapsellekin. Lisäksi siellä on eri lelut kuin kotona, ja joskus sieltä voi saada myös käsityöinspiraatioita.

 

Niin kuin vaikka huovutettu pallo. Mikä loistoidea! (Pahoittelen, jos olen ihan tynnyrissä kasvanut ja tämä on tuttu juttu kaikille muille, mutta itselleni tämä ei ole tullut aiemmin vastaan.) Avoimessa päiväkodissa törmäsin pehmoisiin mutta pomppiviin huovutettuihin palloihin. Osassa oli oikea pehmeä pallo sisällä, osassa taas oli täytteenä vaahtomuovia. Päällys oli siis huovutettua villaa.

 

Keksin äkkiä useammankin syyn, miksi tällainen villapallo on ihan loistojuttu. Ainakin:

 

- palloleikkejä voi huolettomammin leikkiä sisällä, kun pehmopallo ei riko paikkoja (esikoinen tykkää kovasti palloleikeistä, ja meillä on toistaiseksi leikitty sisälläkin tavallisilla pienillä palloilla)

- lapseen ei satu, vaikka pallo osuisikin päähän (ei omaan eikä muiden lapsiin, heh)

- lapsen ei niin tee mieli laittaa palloa suuhun – harva tykkää villasukkaakaan syödä (avoimen päiväkodin täti kertoi, että pehmeät pallot oli järsitty lommoille, mistä kumpusikin tämä idea huovuttaa pallot)

- tällainen pallo oikeasti pomppii, toisin kuin jotkut lelupehmopallot

- pallo on kevyt pienemmänkin lapsen leikkeihin

 

En ole itse ikinä huovuttanut, mutta vaikeaa se ei kuulemma ole. Avoimesta päiväkodista kerrottiin, että huovuttamisessa käytettiin apuna ohuita sukkia. Pallo oli sukan sisällä huovutettaessa, mikä auttoi pallon muotoilussa. Kuulemma mikä vain pallo sopii huovutukseen.

 

Sitten mieleeni tietysti heti pälkähti, että yhtä hyvinhän sitä voisi virkata vastaavanlaisen pallon. Pallon virkkaaminen ei ole kovin vaikeaa. Päätin tehdä vaahtomuovitäytteisen pallon.

 

Käytin ohjeena Novitan virkatun pupun pään ohjetta. Sattumalta tästä tuli juuri hyvän kokoinen pallo; aika pieni, muttei kuitenkaan liian pieni, halkaisijaltaan noin 8 cm. Siis nopea tehdä ja helpompi täyttää.

 

Langaksi kannattaa valita paksu esim. villainen lanka. Puuvillalangasta ei tule hyvä, nimittäin kokeilin ensin Novitan Miami-langasta virkattua palloa, eikä se toiminut. Sen sijaan Novitan Veera- ja 7 veljestä -langat toimivat oikein hyvin. Virkkuukoukkuna minulla oli numero 3,5.

 

Täytteen ja pallon väliin kannattaa laittaa ohut nylonsukka. Näin täyte ei tursua ulos pallosta ja täyttäminenkin on helpompaa. Ihan täydellistä pallon muotoa on vaikea saavuttaa, mutta eipä se menoa haittaa.

 

Pallon ohje:

 

ks = kiinteä silmukka

silmukoiden virkkaaminen yhteen: pistä koukku 1. silmukkaan, kierrä lanka koukulle ja vedä se silmukan läpi (= 2 silmukkaa koukulla). Pistä koukku seuraavaan silmukkaan, kierrä lanka koukulle ja vedä se silmukan läpi (= 3 silmukkaa koukulla). Kierrä lanka uudestaan koukulle ja vedä lanka kerralla kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi.

 

Tee aloitussilmukka ja 4 ketjusilmukkaa. Sulje renkaaksi piilosilmukalla. TAI kierrä lanka kerran sormen ympäri.

Virkkaa näin muodostuneeseen renkaaseen:
1. krs: 8 ks. Virkkaa krs:t spiraalina eli siirry suoraan seuraavalle krs:lle.
2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan = 16 ks.
3. krs: 1 ks jokaiseen s:aan = 16 ks.
4. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 7 kertaa = 24 ks.
5. krs: 1 ks jokaiseen s:aan = 24 ks.
6. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 11 kertaa = 36 ks.
7. krs: 1 ks jokaiseen s:aan = 36 ks.
8. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 11 kertaa = 48 ks.
9. -11. krs: 1 ks jokaiseen s:aan = 48 ks.
12. krs: *2 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks:aa yhteen*, toista *-* vielä 11 kertaa = 36 ks.
13- 16. krs: 1 ks jokaiseen s:aan = 36 ks.
17. krs: *1 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks:aa yhteen*, toista *-* vielä 11 kertaa = 24 ks. 

Tästä eteenpäin virkkaa koko ajan 2 ks yhteen, kunnes jäljellä on pieni reikä (ehkä hieman kolikkoa isompi). Laita ohut nylonsukka pallon sisälle ja täytä pieneksi silputulla vaahtomuovilla. Pallo kannattaa täyttää kunnolla täyteen asti. Virkkaa sitten pallo kiinni ja päättele jäljelle jäävä langanpätkä.

 

Käsityötaitoisille vinkiksi: tällainen pehmopallo olisi hauska lahjaidea vauvalle tai isommalle lapselle – vaikkapa 1-vuotislahjaksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat