Jenkan tahti

“Synttäri-ilmiö” ihmetyttää

  • Tammikuinen Tamminen syntyi ukkinsa syntymäpäivänä.
    Tammikuinen Tamminen syntyi ukkinsa syntymäpäivänä.

Mistä johtuu, että perheen tai suvun jäsenten syntymäpäivät osuvat usein lähekkäin? Ja toisaalta suvussa on usein muutama jäsen, joilla on samana tai vierekkäisinä päivinä synttärit.

 

Project Mama -blogissa asia nousi esille. Blogin pitäjän suvun synttärirysä on kuulemma heinäkuussa. Itselläni äidinpuoleisessa suvussa synttärit keskittyvät elokuulle. Minäkin olen syntynyt elokuussa, ja mummollani ja minulla on peräkkäisinä päivinä synttärit.

 

Miehelläni taas vastaava kuukausi taitaa olla lokakuu. Ainakin ukki, täti ja eno ovat syntyneet lokakuussa, ja täti samana päivänä kuin mieheni.

 

Vauvoja syntyy nykyisin eniten kesäkuukausina. Kuulemma tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että vanhemmat mielellään haluavat ajoittaa lapsen syntymän kesälle. Näin kesälomat toimivat ikään kuin isäloman jatkeena. Ennen vanhaanhan lapsia syntyi Suomessa eniten maaliskuussa juhannusjuhlinnan seurauksena. 

 

Meidän perheessämme ei vielä ole havaittu vastaavaa kaavaa, vaan synttärit jakaantuvat pitkin vuotta. Hassu huomio on kuitenkin se, että esikoinen on syntynyt isänisänsä nimipäivänä ja kuopus äidinisänsä syntymäpäivänä. 

 

Onkohan tällainen “synttäri-ilmiö” oikeasti olemassa? Vai onko ihmismieli vain niin taipuvainen jaottelemaan ja etsimään merkityksiä, että moni näkee tässä ilmiön, vaikka kyse on vain sattumasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vastaus löytyy tuolta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Syntym%C3%A4p%C3%A4iv...

Jo 23 henkilön porukassa on yli 50%:n matemaattinen todennäköisyys, että kahdella heistä on sama syntymäpäivä.

(Lisäksi syntymäpäivät ajoittuvat jonkin verran runsaammin tiettyihin vuodenaikoihin, kuten itsekin totesit.)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

No niin, enpäs ollut tuostakaan aiemmin kuullut. (Tai ainakaan muista kuulleeni.) Kiitos tiedosta!

Tämän blogin suosituimmat