Jenkan tahti

Kohuttu jäähy

Niin sanotusta jäähyttämisestä on keskusteltu julkisuudessa vilkkaasti viime aikoina. Näkemyksiä jäähyn käyttämisessä hankalissa kasvatustilanteissa on monia: osa pitää koko jäähyä täysin turhana ja lasta vahingoittavana, osa taas liputtaa sen puolesta.

 

Pohdintaa herättää myös se, minkä ikäisen lapsen voi laittaa jäähylle. Pieni taapero ei ymmärrä asioiden syy-seuraussuhteita, jolloin jäähyn idea menee ihan ohi. Lastenpsykiatri Janna Rantala kirjoittaa blogissaan, että jäähyssä “siirretään sopimattomaksi katsotun vuorovaikutustilanteen häpeä yhden osallistujan harteille”, mikä on hänen mielestään väärin. Rantala myös luettelee tilanteita, joissa jäähyä käytetään väärin: esimerkiksi aikuisen kiukun purkamiseen tai automaattirangaistuksena.

 

Jäähyn voi myös toteuttaa monin tavoin. Kovempi tapa on eristää lapsi kokonaan, pehmeämmässä tyylissä aikuinen on lapsen kanssa jäähyn ajan. Ainakin Mannerheimin Lastensuojeluliitto tuntuu kannattavan “pehmeää jäähyä”, jossa aikuinen on lapsen kanssa. MLL kuitenkin huomauttaa, että jäähyä ei pitäisi käyttää liian usein, sillä se menettää pian merkityksensä.

 

Lapsi voi sääntöjä rikkomalla myös hakea huomiota. Itse tuppaan ajattelemaan, että jos lapsi saa kaipaamaansa huomiota esimerkiksi väkivaltaisella käytöksellä, huomion antaminen vain vahvistaa huonoa käytöstä. Esimerkiksi toisten lyöminen jatkuu, koska sillä tavalla lapsi saa haluamansa.

 

- Jos huomiota saa myönteisellä käytöksellä, lapsi oppii käyttämään sitä. Jos ainoa keino saada huomiota on ärsyttäminen ja huono käytös, lapsi käyttää niitä, todetaan myös MLL:n sivuilla. Hyviä tekoja kannattaa siis kehua.

 

Esimerkiksi toisen lapsen satuttamista ei kannata “palkita” antamalla satuttajalle huomiota, vaan toisinpäin:

 

- Kun lapsi hakee huomiotasi satuttamalla vauvaa, ota vauva syliin ja turvaan, jätä muksija vähemmälle huomiolle. Anna isommalle myönteistä lisähuomiota ja -hellyyttä hieman myöhemmin, ei kiusaamisen seurauksena, MLL vinkkaa. Sama varmaan pätee, vaikka muksittava olisi isompikin lapsi.

 

Jo pelkästään tällä tavalla toimiminen voi auttaa vaikeissa tilanteissa, eikä jäähyyn asti välttämättä tarvitse mennä. Meillä pehmeää jäähyä on käytetty “viimeisenä keinona” ja nimenomaan rauhoittumiskeinona  silloin, kun riehuminen tai sääntöjen rikkominen menee överiksi. Mistä tahansa kiukuttelusta ei jäähylle joudu.

 

Raivokohtauksien aikana tai seurauksena jäähyä ei meillä käytetä, vaan silloin tarjotaan syliä ja ymmärrystä pienen tunteille. Tunteista ei pitäisi rangaista, vain teoista. Syliä ja hellyyttä tarjotaan muutenkin todella ahkerasti.

 

Kysyin neuvolasta mielipidettä jäähyasiaan. Terkkarin näkemys oli, että jäähyä voi käyttää, kunhan perustelee asian lapselle ja käy tilanteen rauhassa läpi osapuolten rauhoituttua. Tunsin kuitenkin piston sydämessäni lukiessani Rantalan tekstiä: omaa kiukkuaan purkaa herkästi sillä, että laittaa lapsen jäähylle. Onneksi näin ei kuitenkaan käy jatkuvasti.

 

Oma suhtautumiseni jäähyyn on ristiriitainen. Olen sitä mieltä, että lasta ei tule nöyryyttää. Julkisuudessa asiantuntijat tuntuvat suhtautuvan jäähyyn negatiivisesti. Toisaalta tietyissä tilanteissa jäähy on oikeasti näyttänyt toimivan kaoottisen tilanteen katkaisijana. Mitä siis pitäisi ajatella? Pitäisikö lopettaa jäähyn käyttö kokonaan?

 

Jäähyn käyttäminen on ollut ilmeisesti runsaasti esillä meilläkin pyörivässä Supernanny-ohjelmassa. Näitä tosi-tv-ohjelmia ei mielestäni kannata käyttää ohjenuorana, koska tv-ohjelmiin valitaan aina ääriesimerkkejä, harvemmin “keskivertoperheitä”. Ja tässäkin asiassa, kuten oikeastaan kaikessa muussakin, tulee esille lasten temperamenttien erilaisuus. Yhdelle toimii keskustelu, toiselle huomion kohdistaminen johonkin muuhun asiaan, ja kolmannelle ehkä sitten se jäähy. Omasta mielestäni olennaista on myös se, missä tilanteessa jäähyä käytetään. 

 

Janna Rantala kertoo kannattavansa lentävää jäähyä, jonka kuka tahansa voi määrätä toisilleen tai itselleen. Meillä tätä on toteutettu siinä mielessä, että äiti on joskus laittanut itsensä jäähylle. Mielestäni lentävän jäähyn ajatus kuulostaa ylipäänsä hyvältä – ehkäpä meillä siirrytäänkin siihen!

 

P.S. Lapsen uhmaiästä lisää täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Jäähy" on rangaistuksen muoto joka pahimmillaan voi olla hyvinkin traumaattinen kokemus. Siinä lasta suljetaan ulos yhteisöstä.
Näin aikoinaan pari Supernanny-ohjelman pätkää jossa tätä rankaisua lanseerattiin. Heti nousi karvat pystyyn.
Ennen vanhaan oli varsin tavallista sulkea lasta johonkin komeroon. Monelle jäi elinikäinen vaurio.
En kannata sanktion, palkkion tai rangaistuksen käyttämistä kasvatusmenetelmänä. Se on ehdollistamista. Koiria kasvatetaan tottelemmaan. Ihminen ei ole koira.
Ihmistä pitäisi kasvattaa vastuuseen omista teoistaan.

Tämän blogin suosituimmat