Jenkan tahti

Doctor Who -viisautta vanhemmille

Noin 2-vuotiaana lapsen mielikuvitus yleensä kehittyy ja yöt voivat muuttua levottomammiksi. Näin on meilläkin käynyt. Harva se yö esikoinen kiipeää yllättäen äidin ja isän sänkyyn, ja illalla hän ei haluaisi mennä nukkumaan. Milloin nurkassa on mörkö, milloin iso paha susi on kiivennyt tytön sänkyyn.

 

“Minua pelottaa! En halua mennä nukkumaan!”

 

Olen pohtinut, miten suhtautua tytön pelkoihin. Yleensä olen sanonut, että “ei haittaa, jos pelottaa, mutta olet ihan turvassa”. Unilelu on toiminut turvan tuojana, sekä tieto siitä, että äiti ja isi ovat viereisessä huoneessa. Erityisen vaikeina iltoina toinen vanhemmista on jäänyt nukuttamaan tytön. Välillä möröt ja kummitukset tuntuvat olevan vain keino viivyttää nukkumaanmenoa, mutta varmasti tyttöä oikeastikin välillä vähän pelottaa.

 

Viimeisimmässä sci-fi-sarja Doctor Whon jaksossa käsiteltiin lapsuusajan yleistä pelkoa, että “jotain” piileksii lapsen sängyn alla. Kyseessä oli tunnelmaltaan ja myös aiheeltaan aika poikkeava Doctor Who -jakso.

 

Sarjan päähenkilö, Tohtori, sanoi pelkäävälle lapselle näin:

 

“Fear is a superpower, and fear can make you faster and stronger and cleverer … fear can make you kind.”

 

Pelko on supervoima. Pelon ansiosta hyppäät korkeammalle, juokset kovemmin, olet valppaampi.

 

Tämä ajatus jäi pyörimään päähäni. Pelko on supervoima. Kantava ajatus Doctor Who -jaksossa tuntui olevan, että pelko kuuluu elämään. On ihan ok pelätä.

 

Tätä viestiä haluan välittää lapsillenikin. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Negatiivisissa tunteissa voi olla hyviäkin puolia. Pelon ei aina tarvitse olla lamaannuttavaa, vaan se voi olla myös eteenpäin vievää pelkoa tai jännitystä.

 

“Ei ole konstikaan olla rohkea, jos ei pelota.” Olen aina pitänyt tätä ilmeisesti Muumeista tuttua lentävää lausetta ongelmallisena, sillä eihän rohkeutta ole olemassa ilman pelkoa. 

 

Jos ei pelkää, ei voi olla rohkeakaan.

 

Pelko on supervoima.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pelko on luonnollinen reaktio, joka tosiaankin voi tehdä valppaamaksi. Tai lamannuttaa. Mutta mistä tällainen mörköpelko tulee?
Minulla oli tapana lukea lapselleni ennen nukahtamista.
Pelon voi voittaa vain peläten.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Meilläkin aika usein luetaan. Yleensä se sama kirja, jonka tyttö osaa ulkoa.

Tämän blogin suosituimmat