Jenkan tahti

Mikä väri sinä olet?

 • Oransseja purnukoita keittiössä.
  Oransseja purnukoita keittiössä.
 • Keittiön käsipyyhe ja mummon virkkaamat pitsit.
  Keittiön käsipyyhe ja mummon virkkaamat pitsit.
 • Hauskat silikoniset "uunikintaat" hengailevat kaappien kädensijoissa hellan vieressä.
  Hauskat silikoniset "uunikintaat" hengailevat kaappien kädensijoissa hellan vieressä.
 • Myös keittiön verho on tietenkin oranssinsävyinen.
  Myös keittiön verho on tietenkin oranssinsävyinen.

Jostain syystä olen viime aikoina pohtinut värejä ja niiden tuomia mielikuvia. Kuin sattumalta kaveri kertoi samaan aikaan Facebookissa, että hänellä on alkanut oranssin värin valtakausi.

 

Minä olen aina kokenut olevani “oranssi ihminen”. En tiedä miksi. Oranssi on jotenkin sopiva sekoitus tulista punaista ja leikkisää keltaista. Oranssi on lämmin väri; se on luova, mutta samaan aikaan myös maanläheinen. Ei kuitenkaan niin “päällekäyvä” kuin punainen, eikä toisaalta niin “pinnallinen” kuin keltainen.

 

Meillä kotona oranssi on keittiön sisustusväri. Siitä asti kun muutin pois lapsuudenkodista, olen halunnut sisustaa keittiön oranssilla. Esimerkiksi makuuhuoneeseen en sen sijaan sitä laittaisi. Myöskään vaatteissa en nykyisin sitä juurikaan käytä (vaikka sellainenkin vaihe on ollut).

 

Kaveri liitti Facebookiin myös kuvauksen oranssista väristä. En tiedä, mitä perusteita tämän Namasten kuvauksen taustalla on, mutta omia ajatuksiani vasten se osuu napakymppiin:

 

“Oranssi on yhtä hymyä ja iloa. Eloisana ja seurallisena se aivan houkuttelee vieraanvaraisuuteen ja leikkimielisyyteen. Sanotaan, että oranssi on tunteiden ja älyn tasapainottaja, joka tuo meissä esiin halun palvella toinen toistamme. Monissa uskonnoissa oranssia pidetään pyhänä värinä ja auringon symbolina, se on kuin elinvoiman ja innostuneisuuden perikuva. Jos rakastat oranssia, rakastat elämää! Se nostaa sinut masennuksesta, yksinäisyydestä ja väsymyksestä. Luovuus liitetään oranssiin, mutta myös maallisempi ruokahalu. Oranssin liinan vatsan päällä sanotaan parantavan ruuansulatusta ja auttavan ilma-, munuais- ja sappivaivoihin.

Nykyajan ihmiselle oranssi on erityisen tärkeä väri onhan vieraanvaraisuus ja halu palvella toista silta ihmisten kesken. Se luo uusia ajatuksia ja avartaa mieltä. Mutta oranssinkin kanssa voi mennä liiallisuuksiin. Ylitsevuotava oranssin käyttö vaatteissa ja kotona voi johtaa levottomuuteen, pinnallisuuteen sekä tuhoavaan nautinnonhaluun. Nauti paljon oransseja ruokia kuten porkkanoita, kurpitsoita, lanttuja, aprikooseja, appelsiineja. Varsinkin talvisaikaan ne lisäävät elinvoimaa. Oranssi antaa lisää rohkeutta ja etenkin astmaatikoille se sopii oikein hyvin.”

 

Myös Interfloran sivuilla on osuva kuvaus:

 

“Oranssi on hyväntuulisuuden väri, joka ilmaisee vieraanvaraisuutta ja lämpöä.Toivon sinulle kaikkea hyvää. Toisaalta se viestii myös voimasta, kunnianhimosta ja kestävyydestä.”

 

Luonnollisesti pidän myös monista muista väreistä, mutta jostain syystä oranssi on vain aina tuntunut “omalta”. 

 

Mikä on sinun värisi ja miksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun on elänyt nuoruutensa räikeällä 1970-luvulla, arvostaa aikuisena mustasta harmaan kautta valkoiseen ulottuvaa rauhallista väriskaalaa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Värin kuin värin kanssa voi mennä överiksi, tai niin minä ajattelen. Oranssiakin voi olla liikaa. Ja jos kaikki on mustavalkoharmaata, niin...on se vähän tylsää :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tylsyys on helppo katkaista iskemällä vaikkapa punainen tulppaanikimppu maljakkoon sohvapöydälle. Mustavalkoharmaan asteikon kanssa oikeastaan mikään väri ei riitele, joten siinäkin mielessä se on hyvä perussetti.

Pari jo ikääntynyttä suomalaista naisihmistä on mieliväreineen siinä ja siinä, ettei todellakin ole heitetty överiksi. Kaarina Suonperällä kaikki on sinistä, Kirsti Paakkasella mustaa. Mitäs jos heille veisi tuliaisina isot oranssit pehmonallet, "kun tää vois sopia sun sohvalles"?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #4

No justiinsa näin. Eli perusvärit neutraaleja ja sitten pieniä väriläiskiä sekaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oranssi ehdottomasti ja aina, mutta se ei ole tarkoitus sillä koko maailmaa kyllästää, vaikka olkoonkin kuinka mieleinen väri tahansa. Oranssi laitettuna punaisen viereen vie punaiselta tehoa, eli siksi kai?

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kirjaimet voi muuttaa numeroiksi ja numerot väreiksi ja värien kanssa voi toimia päinvastoin. Hallitsevaa väriä ei ole, mutta mieltymykseni violettiin on ehkä suurin. Violetti on 4, 12, orvokki, D, ja L. Lapsena ja nuorena ajattelin autojen rekisterikilpiä väreinä. Jotkin väriyhdistelmät eivät miellyttäneet ja jotkin miellyttivät. Sanat voi myös muuttaa väreiksi ja värikin voi olla jokin sana. Aika hassua että tuli tällainen asia nuoruudesta mieleen ja jouduin tätä kirjoittaessani jopa miettimään että mistä ihmeestä ne numerot tulivat. Oranssi on 5, E, S, appelsiini ja aviovaimo. Ihmiset olivat siis erivärisiä ja se liittyi peliin jota joskus jouduin käymään eri ihmisten välillä. Joku ihminen saattoi olla keltainen, mutta kun henkilö paljasti oikeat karvansa, niin hän olikin vihreä ja hänet täytyi saada muuttumaan oranssiksi, että hän voisi muuttua siniseksi. Violetti oli kaikkein pahin väri. violetti oli laskelmoiva ja hyvin häikäilemätön ja hänet piti myös saada muuttumaan oranssin kautta siniseksi. Oli myös musta, joka oli tyhmä kuin saapas, sekä rikollisuuteen taipuvainen ja hänet piti saada pelistä pois viimeisenä, jolloin kaikki värit muuttuivat punaisiksi. Näiden pelissä olevien värien ympärillä oli myös paljon punaisia, jotka sai pelistä pois jos kaikki pelilaudalla olevat värit ovat muuttuneet punaisiksi. Siniset olivat turhamaisia ja punainen oli likainen ja pelikorteissa Jätkä. En oikeasti tiedä mikä väri olen, mutta ainakin olen elänyt hyvin värikkäässä ympäristössä.

Käyttäjän Pirjo-MaaritLiflnder kuva
Pirjo-Maarit Lifländer

Itse tykkään monista väreistä ja vaihtelen aina sisustusta laitellen eri värisiä tekstiilejä, liinoja,tyynyjä, päiväpeittoja ja verhoja. Minulla on erilaisia lempivärikausia. Talvella tykkään vahvoista lämpimistä väreistä kuten viininpunainen, ja kesällä vihreästä. Nyt ostin vaaleansinisiä mattoja. Minulla on siis menossa vaaleansininen kausi. Lisäksi innostuin pinkistä.Lempivärini voisi olla kuitenkin punainen. Sinisestä pidän kyllä yhtä paljon.Minulla on kirkkaanpunainen talvitoppis, joka ärsyttää ystävätärni kielikurssilla. Hän kehotti viimein hankkimaan hillitymmän takin,heh. Ostin nyt mustan talvitakin, saa nähdä jos sekin ärsyttää jotakin?
Oranssi on tosi kiva ja piristävä väri.Olen kaksonen horoskoopissa,ja
meidän kaksosten lempiväri on kuulemma keltainen, koska olemme kesänlapsia ja rakastamme auringonpaistetta.
Eläköön siis keltainen värikin. Suvaitsevaisena en kiellä mitään väriä, mutta mustasta en pidä, ja eihän se mikään väri olekaan, sanoi aikanaan eräs maalarimestari tuttuni.
Värikästä ruska-aikaa kaikille!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vihreä, musta ja valkoinen. Niiden värien sävyttämässä interiöörissä tuntuu harmonisimmalta. Tietysti maalaistalon ruskeat hirsiseinät menevät samaan kategoriaan ja mustaksi kelpaa vanhan tammisen kirjoituspöydän tummaksi patinoitunut pinta.

Tämän blogin suosituimmat