Jenkan tahti

Hauskat virkatut sukkapussit

  • Hauskat pussit sopivat värimaailmaltaan lastenhuoneeseemme.
    Hauskat pussit sopivat värimaailmaltaan lastenhuoneeseemme.
  • Kiristysnauhat pitävät pussin sisällön tallessa.
    Kiristysnauhat pitävät pussin sisällön tallessa.
  • Hauskat virkatut sukkapussit

Novitan Miami-langat sopivat meidän lastenhuoneen väreihin kuin nenä päähän. Koska lankaa oli ja ympäriinsä vaatekaappien hyllyjä tursuavat lasten sukat ja sukkahousut alkoivat pänniä, keksin virkata sukille hauskat pussit.

Toki tällaisia pusseja voi käyttää mihin tarkoitukseen hyvänsä. Nyt pussit majailevat lasten vaatekaapeissa, mutta olisi ne voinut ripustaa näkyvillekin, jos sellainen paikka olisi löytynyt.

Ohje on itse kehittelemäni, sillä pikagoogletuksella sopivaa ohjetta ei tullut vastaan. Näiden pussien pohjan halkaisija on noin 18 cm ja korkeus noin 35 cm. Kun pussin virkkaa kaksinkertaisesta langasta ja reunan pylväistä, työ sujuu joutuisasti. Toki kiinteitä silmukoitakin voi reunaan virkata, mutta silloin kerroksia pitää tehdä enemmän. 

 

Virkattu sukkapussi

 

Lanka: Novita Miami

Menekki: 4 kerää (2X2, virkataan kaksinkertaisesta langasta)

Virkkuukoukko nro 6

 

Pohja:

Virkkaa kaksinkertaisella langalla aloitussilmukka ja 4 ketjusilmukkaa. Sulje renkaaksi piilosilmukalla. Työ virkataan spiraalina eli siirrytään suoraan kerrokselta toiselle. Kerroksen vaihtumiskohta kannattaa merkata esimerkiksi hakaneulalla.

1. Virkkaa 8 kiinteää silmukkaa (ks) renkaaseen.

2 Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 ks = 16 ks

3. Virkkaa *1 ks, 2 ks samaan silmukkaan* koko kerroksen ajan.

4. Virkkaa *2 ks, 2 ks samaan silmukkaan* koko kerroksen ajan.

5. Virkkaa *3 ks, 2 ks samaan silmukkaan* koko kerroksen ajan. Jatka tällä kaavalla (joka kerroksella 8 ks lisää), kunnes olet virkannut *7 ks, 2 ks samaan silmukkaan* koko kerroksen ajan.

 

Reuna:

1. Virkkaa 1 krs pylväitä (p) silmukoiden takareunasta.

2. Virkkaa 8 krs pylväitä silmukoiden molemmista reunoista.

3. Aloita kavennukset: virkkaa *7 p, 2 p yhteen* koko kerroksen ajan. (Katso alta ohje pylväiden yhteen virkkauksesta!)

4. Virkkaa *6 p, 2 p yhteen* koko kerroksen ajan. Jatka tällä tavalla kaventamista, kunnes olet tehnyt *4 p, 2 p yhteen* koko kerroksen ajan.

5. Virkkaa 4 krs pylväitä.

6. Virkkaa 1 kerros kaksoispylväitä (tehdään kuten pylväs, mutta aluksi lanka kierretään kaksi kertaa koukulle). Tee tämä kerros, jos haluat väljemmän tilan kiristysnauhan pujottamista varten, mutta kyllä se tavallisten pylväidenkin välistä onnistuu.

7. Virkkaa 4 kerrosta pylväitä.

8. Viimeistelyksi virkkaa vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita, tee viimeiseksi piilosilmukka kerroksen ensimmäiseen silmukkaan.

9. Virkkaa kaksinkertaisella langalla 100 ketjusilmukkaa. Pujota silmukkanauha kaksoispylväskerroksen ympärille kiristysnauhaksi. Tee kiristysnauhan päihin solmut.

10. Päättele langanpäät.

 

 

Pylväiden virkkaaminen yhteen:

Tapa 1: Yksinkertaisesti jätä väliin yksi pylväs. Tällä tekniikalla työhön jää pieni reikä. (Tein violetti-oranssin pussin kavennukset tällä tavalla.)

Tapa 2: Aloita pylvään virkkaaminen normaalisti, mutta älä tee viimeistä läpivetoa vaan jätä koukulle kaksi silmukkaa. Aloita toisen pylvään tekeminen. Kun toinenkin pylväs on viimeistä läpivetoa vaille valmis (koukulla 3 silmukkaa), ota lanka koukulle ja vedä se kaikkien kolmen silmukan läpi kerralla. (Tein minttu-oranssin pussin kavennukset tällä tekniikalla.)

 

 

En tehnyt pusseja täysin samalla tavalla. Kavennusten ohella violetti-oranssi pussi on siitäkin erilainen, että pohjan lisäykset lopetin, kun olin tehnyt *6 ks, 2 samaan*-kerroksen, eli violetti-oranssi pussi on hieman pienempi kuin minttu-oranssi. Jos jätät pohjan pienemmäksi, ota se huomioon kavennuksissa. Eli jos lopetat lisäykset esimerkiksi *6 ks, 2 samaan*-kerrokseen, aloita kavennuksetkin tekemällä ensin *6 p, 2 yhteen* koko kerroksen ajan. Sama homma tietysti, jos teet isomman pohjan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tarkka ohje ja hyvä vinkki. Olen tekemässä joululahjoja ja voisi tuollaisen pussin virkata tai parikin. Helpottaisi varmasti sukkien löytymistä muiden pienten vaatekappaleiden joukosta.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Joo, ja tosiaan voihan pussia käyttää oikeastaan mihin vaan. Ja voi tehdä minkäkokoisen vaan, kun noudattaa tuota ohjeen logiikkaa.

Tämän blogin suosituimmat