Jenkan tahti

Mikron ja suihkukaapin siivoaminen helpottui juuri

  • ENNEN. Aika pahalta näytti...
    ENNEN. Aika pahalta näytti...
  • JÄLKEEN. Ihan jees lopputulos.
    JÄLKEEN. Ihan jees lopputulos.

Mikroaaltouunin ja suihkukaapin putsaaminen ovat minun listallani kuuluneet ärsyttävimpiin ja rasittavimpiin siivoushommiin. Mikro on hankala puhdistaa, ja jos lika on päässyt jumiutumaan, ei pesuaine meinaa tehota. Ja suihkukaappi se vasta rasittava tapaus onkin. Pinttynyt saippua ei meinaa lähteä millään.

Olen kuitenkin nyt löytänyt pesuaineen, joka helpottaa näitä molempia inhokkihommia. Se on täysin luonnonmukainen ja myrkytön aine. Kiva juttu muutenkin, mutta erityisesti lapsiperheessä (yksi huoli vähemmän, kun ei tarvitse varoa, ettei pesuainetta joudu lapsen suuhun).

Puhun tietysti sitruunasta. Viime aikoina sitruuna, etikka ja sooda ovat olleet julkisuudessa esillä vanhoina kunnon pesuaineina, joten monelle tämä voi olla tuttua juttua. Ajattelin siitä huolimatta jakaa nämä hyödyllisiksi kokemani siivousvinkit.

 

Mikroaaltouuni

Mikron putsaaminen on nykyään jopa naurettavan helppoa. Laitetaan vain mikronkestävään astiaan vettä sekä pala sitruunaa tai loraus sitruunamehua. Astia mikroon ja mikro surisemaan muutamaksi minuutiksi, että vesi vähän kiehahtaa. Sen jälkeen lika on ainakin meidän mikrosta irronnut todella helposti – helpommin kuin millään kaupan pesuaineella.

Jos ei ole kamala kiire, kannattaa jättää vesiastia mikroon hetkeksi kiehauttamisen jälkeen. Minä kerran vallan unohdin, että sitruunavesi on mikrossa, ja muistin asian vasta avatessani mikron ovea seuraavan kerran ehkä noin tunnin kuluttua. Kävi kuitenkin niin, että sitruunavesi oli rauhassa höyrystynyt, eikä mikrolle tarvinnut kuin näyttää rättiä, niin lika irtosi. Nyt tiedän, että mikron siivoaminen voi olla jopa nautinnollista.

(Sellainenkin vinkki tuli muuten vastaan, että pelkkä vesikin riittäisi mikron puhdistamiseen. Siis sama tekniikka kuin yllä, mutta ilman sitruunaa. Täytyypä testata sitäkin.)

 

Suihkukaappi

Suihkukaappi on ollut meillä varsinainen murheenkryyni. Olen yrittänyt kaikenmoisia pesuaineita, että saisin saippuatahrat irtoamaan, turhaan. Onhan niistä osa lähtenyt, mutta tyytyväinen en ole ollut.

Nyt sattumalta silmiini osui vinkki, että sitruunamehulla voi puhdistaa lasipintoja, esimerkiksi saunan lasioven. Niinpä kokeilin sitruunavettä suihkukaappin oviin. Tein aika väkevää liuosta, ehkä noin puoli desiä sitruunamehua viiteen desiin vettä. Suihkuttelin ovet liuoksella, annoin vaikuttaa noin vartin verran, sitten hinkkasin sienellä ja kuivasin. Jouduin siis ihan hinkkaamaan, pelkällä pyyhkimisellä tai varsinkaan huuhtelulla ei selvitty. Tiukimpiin tahroihin kokeilin vielä laimentamatonta sitruunamehua.

Vieläkään ei ihan täydellistä jälkeä tullut, mutta paremmin tuo sitruunamehu toimi kuin mikään aiemmin kokeilemani pesuaine. 

Samalla kertaa pesin sitruunamehulla myös peilikaapin, hanat ja lavuaarin. Hyvin toimi!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muutama vuosi sitten olin kirjan kustantajan luona vierailulla ja silloin oli ilmestynyt niksikirja, jossa oli ohjeita miten luomuaineilla saa lian irti ja jopa kuparin kiiltämään. Kirja on Helsingissä, Kyse oli Irmeli Cstrenin kirjasta vuodelta 2011. Hän on näköjään julkaissut jo uusiakin. http://www.kirjavinkit.fi/kirjailijat/castren-irmeli/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei suihkukaappia ei ongelmaa, ei myöskään mikroa saati sitruunaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itsekin käytän pesuaineita todella vähän. Mikrokuituliinat ja ruokasooda hoitavat hommansa. Tiskiainetta toki kuluu, mutta sehän on pelkkää saippuaa. En ole ainakaan kuullut, että tiskiaineen voisi korvata jollakin muulla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutsi ei käyttänyt hammastahnaa hieroi hampaisiin ikeniin koivun tuhkaa. On omat hampaat vieläkin ja valkoiset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mainitsit sitruunan ja etikan ohella soodan. Tässä kohden on hyvä ymmärtää, että sooda ei pure samoihin likoihin kuin sitruuna tai etikka, sillä sooda on emäksistä kun taas sitruuna ja etikka hapanta.

Esimerkiksi suihkukaapin lasipinnan lika tulee pääosin emäksisistä pesuaineista, joita suihkun aikana käytetään ja siksi hapan puhdistusaine tehoaa - olipa se alhainen PH saavutettu minkä hapon kautta hyvänsä. Sitruuna on kuitenkin helppo hankinta ja siksi sitä voi suositella.

Liian alhainen tai liian korkea PH aiheuttaa joskus samankaltaisia ilmiöitä, kuten esimerkiksi hyönteispuremien kohdalla on asian laita. Ampiaisen myrkky on emäksistä ja siksi sitä voidaan lääkitä nimenomaan sitruunalla, mutta nokkosen polttoon tai muurahaisen happamaan puremaan käy parhaiten laimea soodaliuos. Päinvastoin ei missään nimessä tule lääkitä, sillä se vain pahentaa vammaa.

Tämän blogin suosituimmat