Jenkan tahti

Vauvanpeitto vinoneliöistä – ja miten virkataan erilaisia kolmioita

 • Kuva 1 / 3. Vinoneliöistä virkatusta vauvanpeitosta saa neliön muotoisen virkkaamalla suora- ja tylppäkulmaisia kolmioita reunuksiin.
  Kuva 1 / 3. Vinoneliöistä virkatusta vauvanpeitosta saa neliön muotoisen virkkaamalla suora- ja tylppäkulmaisia kolmioita reunuksiin.
 • Kuva 2 / 3.
  Kuva 2 / 3.
 • Kuva 3 / 3. Palat yhdistetään luotospistoilla.
  Kuva 3 / 3. Palat yhdistetään luotospistoilla.

Viime aikoina on tullut virkkailtua geometrisiä kuvioita. Tässä yksi virkkailujen lopputulos, vauvanpeitto vinoneliöistä. Inspiraation sain Strömsön vinoneliöbolerosta (kyllä, vinoneliöistä voi tehdä vaikka mitä). Lankana oli Novitan Nalle ja koukun koko 3,5.

 

Vinoneliöitä on hauska ja tosi helppo virkata. Tässä peitossa poikkeuksellisen mukavaa oli palojen yhdistäminen, sillä sen voi tehdä päättelylangoista, kun ne jättää tarpeeksi reiluiksi.

 

Tätä peittoa tehdessä tuli virkattua myös erilaisia kolmioita, kun halusin peitosta neliön muotoisen eli sivut tasaisiksi. Tasasivuinen kolmio on helppo tehdä, mutta suorakulmaisen ja tylppäkulmaisen kolmion (eli pituussuunnassa puolikkaan vinoneliön) virkkaaminen piti keksiä ihan itse. Laitanpa niidenkin ohjeet tähän, jos joku joskus tarvitsee.

 

Ompelin palat yhteen päättelylangoista luotospistoilla (ks. kuva 3). Peiton viimeistelin virkkaamalla ympärille kerroksen kiinteitä silmukoita (kulmiin 2 ks yhteen + 2 kjs + 2ks yhteen) ja muutaman kerroksen pylväitä. Peiton koko on noin 60 X 60 cm ja vinoneliön korkeus noin 14 cm.

 

Vinoneliön virkkaaminen:

 

Lyhenteet

kjs = ketjusilmukka

ks = kiinteä silmukka

 

 1. Virkkaa 2 kjs.
 2. Virkkaa 1 ks 2. kjs:aan koukusta, käännä.
 3. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 1 ks työn vasempaan reunaan, käännä.
 4. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 2 ks ks:aan, käännä.
 5. Jatka näin aloittamalla joka kerros 1 kjs:lla ja lisäämällä joka kerroksen lopussa 1 ks, kunnes kerroksella on 10 ks (tai haluamasi määrä riippuen siitä, minkä kokoisia paloja haluat). Työ näyttää nyt kolmiolta, ja on aika aloittaa kavennukset.
 6. Virkkaa 1 kjs, jätä 1. ks väliin, virkkaa 1 ks 9 seuraavaan ks:aan, käännä.
 7. Virkkaa 1 kjs, jätä 1. ks väliin, virkkaa 1 ks 8 seuraavaan ks:aan, käännä.
 8. Jatka näin kaventamalla joka kerroksen alussa 1 ks, kunnes koukulla on 1 ks.
 9. Katkaise lanka ja vedä langanpää silmukan läpi. Jätä päättelylanka pitkäksi, niin säästät yhden työvaiheen kun voit käyttää sitä palojen yhdistämiseen.

 

Toisin sanoen vinoneliö virkataan virkkaamalla kaksi tasasivuista kolmiota, ensin lisäten aina kerroksen lopussa yksi silmukka ja sitten vähentäen. Voit tehdä vinoneliöstä haluamasi kokoisen, minä taisin alkaa vähentää silmukoita 15 kerroksen jälkeen.

 

Tasasivuinen kolmio virkataan siis noudattamalla ylläolevaa ohjetta kohtaan 5.

 

Suorakulmainen kolmio puolestaan tehdään niin, että silmukan lisäys tehdään vain joka toisella kerroksella ja kerroksen alussa. Eli:

 

 1. Virkkaa 2 kjs.
 2. Virkkaa 1 ks 2. kjs:aan koukusta, käännä.
 3. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 1 ks työn vasempaan reunaan, käännä.
 4. Virkkaa 1 kjs, 2 ks ks:aan, 1 ks työn reunaan, käännä.
 5. Jatka näin aloittamalla joka kerros 1 kjs:lla ja virkkaamalla heti sen jälkeen 2 ks ensimmäiseen ks:aan ja loppuihin ks:ihin 1 ks, kunnes kolmio on haluamasi kokoinen.

 

Tylppäkulmainen kolmio taas virkataan niin, että joka kerroksella kahteen ensimmäiseen silmukkaan virkataan 2 silmukkaa. Ohje:

 

 1. Virkkaa 2 kjs.
 2. Virkkaa 1 ks 2. kjs:aan koukusta, käännä.
 3. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 1 ks työn vasempaan reunaan, käännä.
 4. Virkkaa 1 ijs, 2 ks ks:aan, 2 ks työn reunaan, käännä.
 5. Jatka näin aloittamalla joka kerros 1 kjs:lla ja virkkaamalla 2 ks joka kerroksen ensimmäiseen ja viimeiseen ks:aan, kunnes kolmio on haluamasi kokoinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvä keksintö nuo erivärisistä langoista virkatut, sitoo yhteen ja pehmentää. Näyttää muuten kaukaa katsottuna punotulta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On se vaan kaunis kuin maisema, moniväriset ruudut elävöittävät. Sen verran innostuin, että päätin kaivella vaatehuoneen ylähyllyltä anno domini hiekkalaatikon reunalla virkkaamani päiväpeitteen, johon rekku petasi pari pientä reikää. Mary Oljen kirjassa Virkattuja vuodepeitteitä lukee sen kohdalla että siitä tulee kestävä, oikea perintöpeite, mutta ei tainnut tietää sängyssä pyörivästä mukavaa makuuasentoa hakevasta koiranpennusta mittään. - Kts. esimerkiksi vasemmalta 3. kuva alhaalta päin:)

http://www.brandlbracken.info/Schmunzelseite.htm

PS. En ehtinyt saada parempaa kuvaa.

Tämän blogin suosituimmat