Jenkan tahti

Helppo neuleohje: Terapiapaita lapselle

  • Kuva 1/3. Simppelin neulepaidan juju on mehukkaan värinen lanka.
    Kuva 1/3. Simppelin neulepaidan juju on mehukkaan värinen lanka.
  • Kuva 2/3. Terapiapaita koossa 110 cm.
    Kuva 2/3. Terapiapaita koossa 110 cm.
  • Kuva 3/3. Terapiapaita koossa 104 cm.
    Kuva 3/3. Terapiapaita koossa 104 cm.

Haluaisitko osata neuloa puseron, mutta et ole uskaltanut yrittää? Jos, niin tämä ohje on sinulle. 

 

Tämä paita on erittäin helppo tehdä. Vaikein juttu on silmukoiden poimiminen hihaa varten – vähän niin kuin villasukassa kantapää, tosin tässä poimiminen on helpompaa, kun työssä ei ole vahvistettua neulosta. Muutoin tämän paidan neulominen on enimmäkseen meditatiivista oikeiden silmukoiden neulomista pyöröpuikoilla. Siitäpä tuo nimi Terapiapaita tuleekin – neulominen kun usein on terapeuttista.

 

Malli on simppeli. Se aloitetaan kaula-aukosta ja neulotaan alas asti. Melko tiheään tahtiin silmukoita lisätään, jotta hartiat mahtuvat paidan sisään. Hihoja varten jätetään aukot ja hihat neulotaan viimeiseksi sukkapuikoilla. Kappaleiden yhdistämisiä ei siis tarvitse lopuksi tehdä.

 

Yritin kirjoittaa tämän ohjeen mahdollisimman selvästi, mutta se oli yllättävän vaikeaa. Toivon mukaan ohjeesta saa tolkun. Ohje on omani, mutta sen pohjana toimii tämä malli. Ohjeen mitat ovat omille lapsilleni tekemien paitojen mukaiset.

 

Käytän tässä alpakkalankaa. Voit käyttää muutakin lankaa, kunhan se on samanpaksuista. Suosittelen kuitenkin käyttämään jotain kiinnostavaa väriä, sillä lanka on tämän paidan juju! 

 

Aiemmin tein jo Terapiapaidan itselleni. Siitä voit lukea lisää täältä.

 

Vauvan Terapiapaidan ohje täällä.

 

Neuleohje: Terapiapaita lapsille 

 

Koko 104 / 110 cm (3 / 5 vuotta). Kapea malli.

Tarvikkeet: 150 / 200 g Drops Alpaca -lankaa. Nro 3:n pyöröpuikot 40 cm ja 60 cm sekä sukkapuikot. 

 

Luo lyhemmälle pyöröpuikolle 68 silmukkaa (s). Aseta silmukkamerkki kerroksen alkamiskohtaan (esimerkiksi hakaneula toimii). Neulo 3 cm joustinneuletta suljettuna neuleena (2 o eli oikein, 2 n eli nurin). 

 

Aloita suljettu sileä neule (eli neulo kaikki silmukat oikein) ja lisää samalla 34 s neulomalla *2 o, lisäys* koko krs:n ajan = 102 s. (Katso ohje silmukan lisäykseen alempaa.)

 

Neulo sileää kunnes neuleen korkeus on 5 cm. Lisää sitten 34 s neulomalla *3 o, lisäys* koko krs:n ajan = 136 s. Vaihda työhön isompi pyöröpuikko.

 

Kun neuleen korkeus on 6 / 7 cm, lisää 34 s neulomalla koko krs:n ajan *4 o, lisäys* = 170 s. Neulo kunnes neuleen korkeus on 13 / 15 cm.

 

Seuraavaksi vuorossa on kainaloaukkojen tekeminen. Neulo seuraavalla kerroksella ensin 32 s ja siirrä sitten silmukat apulangalle. Neulo 53 s normaalisti. Neulo taas 32 s ja siirrä silmukat apulangalle. Neulo viimeiset 53 s normaalisti. (Silmukoiden siirtämiseen lisäohje alempana.)

 

Seuraavalla kerroksella luo heti kerroksen alussa  10 / 14 s (apulangalla olevien silmukoiden tilalle), neulo 53 s normaalisti, luo taas 10 / 14s ja neulo 53 s. Sinulla on yhteensä 126 / 134 s. (Lisäohje silmukoiden luomiseen alempana.) 

 

Neulo sileää, kunnes kappaleen korkeus on noin 40 / 42 cm TAI haluamasi korkeus. 

 

Tee 3 cm joustinneuletta. Neulo 1. joustinneulekrs:n alussa ja keskivaiheilla 2 o yht, jos teet 2 o, 2n -joustinta, sillä silmukkamäärän pitää olla neljällä jaollinen. 

 

Päättele löyhästi – tämä on tärkeää, jottei reuna kiristä.

 

Hihat:

Poimi kainalon alta 16 / 20 s sukkapuikolle (luomasi 10 /14 s sekä lisäksi  3 silmukkaa molemmista reunoista reikien välttämiseksi). Siirrä myös apulangalla olevat 32 s sukkapuikoille.

Neulo sileää. Aloita krs kainalon alta eli poimituista silmukoista. Neulo ensimmäisellä kerroksella poimitut silmukat kiertäen oikein ja loput normaalisti. 

 

Neulo sileää, kunnes hihan pituus on kaula-aukosta asti mitattuna

n. 36 / 42 cm TAI haluamasi pituus. Tässä kannattaa olla tarkkana; hihoista tulee helposti liian lyhyet. Neulo vielä 3 cm joustinneuletta. Päättele löyhästi.

 

Tee toinen hiha samoin. Päättele langanpäät. Jos kainalon kohdalla on kaikesta huolimatta vielä reikä, voit paikkailla sitä päättelylangalla.

 

Lisäohjeet ja vinkit:

Silmukan lisääminen: nosta kahden silmukan välissä oleva lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein eli silmukan takareunasta.

Silmukoiden siirtäminen apulangalle: ota pätkä eriväristä lankaa ja pujota se parsinneulaan. Vie parsinneula puikolla olevien silmukoiden läpi ja sido apulangan päät solmuun, jotteivät silmukat putoa. Tämän jälkeen voit pudottaa apulangalla olevat silmukat puikolta.

Uusien silmukoiden luominen kesken työn: Silmukoita luodaan viemällä oikean käden puikko (jos olet oikeakätinen) vasemmassa kädessä olevan langan muodostamasta “silmukasta” läpi. Pidä lankaa vasemman käden etusormen ympärillä niin, että se kulkee etu- ja keskisormen välistä. Vie puikko etu- ja keskisormen välistä kulkevan langan alta. Näin puikolle muodostuu lenkki. Tässä vielä ohjevideo aiheesta.

Silmukoiden poimiminen kainalon alta: Silmukat kannattaa poimia luotuja silmukoita alempaa, jos haluaa mahdollisimman saumattoman viimeistelyn. Näin “sauma” jää työn nurjalle puolelle.

 

Lue myös: Tilkkutakki

Lue myös: Helppo neuleohje: Pipo ja kauluri lapselle

 

Muokattu 26.8.2017: Lisätty linkki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pirskeän väriset terapianeuleet ja Jenni, Dropsilla on paitsi lankaa myös videoita ohjeeksi vähän joka lähtöön.

https://www.garnstudio.com/video.php?id=59&lang=fi

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Juu, hyviä videoita ovat. Tekstistä olikin jäänyt ohjevideon linkki pois, lisäsin sen nyt sinne :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä ohje vaikkapa joululahjaksi voisi neuloa, kun noita pieniä on ympärillä useita.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Olisikin kiva kuulla, toimiiko ohje muillakin. Kun tätä ei ole kukaan muu vielä testannut :)

Tämän blogin suosituimmat