Jenkan tahti

Tortut tiskiin!

  • Poliittisesti epäkorrekteja torttuja, olkaa hyvät!
    Poliittisesti epäkorrekteja torttuja, olkaa hyvät!

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: joulutorttu, tähtitorttu…ja nyt myös hakaristitorttu tai miksei suoraan sanottuna natsitorttu!

 

Kukakohan se joskus sanoi, että Ruotsi on yksi maailman tekopyhimmistä maista? Jotenkin tämä länsinaapureiden torttutuohtumus sopii hyvin tuohon lausuntoon.

 

Itse olen repinyt suurta huumoria ruotsalaisten tortturaivosta. Eihän nyt härregud koko jutulle voi muuta kuin nauraa. Siksi ajattelinkin ihan ruotsalaisten iloksi julkaista itse ottamani valokuvan eilen paistamistani joulutortuista. Olkaa hyvät!

 

Joulutortuthan maistuvat parhaimmilta juuri näin joulusesongin alussa. Ehdin yleensä kyllästyä niihin suht perusteellisesti jouluun mennessä. Mutta ne ensimmäiset tortut, ai että ne ovatkin herkullisia!

 

Tänä vuonna on tullut myös todettua, että ei se vaihtamalla parane. Luumuhillo nimittäin. Kokeilin perinteisen Dronningholmin luumumarmeladin sijasta Rainbow’n halpisversiota. Mikä ero! Enpä olisi uskonut. Rainbow’n luumuhillosta puuttui se oikea luumun maku. Jotenkin jauhoista ja rakenteeltaan lötköä, mikä taas vaikeutti torttujen tekemistä. Vanhassa vara parempi.

 

Minä laitan aina hillon ensin ja vasta sitten käännän tähden, anteeksi, siis hakaristin, sakarat keskelle. Jotkut tekevät toisinpäin. Lisäksi aina voitelen tortut munalla. Sen jättävät jotkut tekemättä. Lisäksi teen aina taikinaan sakaroiden viillot vähän kulman vierestä ja käännän ne terävät kulmat keskelle. Näin sakaroiden päät eivät pala uunissa. 

 

Piintyneistä tavoistani huolimatta en ole näissä asioissa kovin ehdoton, sillä torttu kuin torttu on maistunut kyllä aina hyvältä.

 

Nyt haluaisinkin kuulla teidän mielipiteitänne: miten oikeaoppinen joulu..ei kun siis hakaristitorttu tehdään? Olisi kiva kuulla teidän niksinne ja nähdä kuvia tortuistanne (juuri niistä poliittisesti epäkorrekteista!), vaikka täällä Vapaavuorossa, Facebookissa tai missä nyt ikinä. 

 

Iloitkaamme tortuistamme ja tulevasta joulusta ja naurakaamme naapureiden tortturaivolle. Siis Marja Tyrnin sanoin: tortut tiskiin ja suut makiaksi!

 

P.S. Toivotan kaikille myös hyvää lasten oikeuksien päivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Niinpä,niin..yksinkertaista,mutta hyvää.Meillä tehtiin kahdenkinlaisia torttuja.Omenahilloa kun oli omasta takaa yleensä pilvin ja pimein niin siitä..tosin ei se varsinaisesti hilloa ollut,senverran sokuria,että paistonkestävää marmeladia se oli.
Meillä tehdään pitkin vuotta näitä erilaisia torttuja tai oikeastaan wienereitä..helppoa,kuin heinän teko.Torttutaikinalevyneliö pellille,mitä tahansa marmeladia ja raesokeria päällensä.Se hetki uunissa ja asia on valmis.Jos siihen nyt haluaa lasten tai isännän tai emännän iloksi vetästä muutaman ruikkauksen sokeripumadaa,niin sitä taitaa helpoimmillaan saada tuubissa kaupasta.

Toivotaan,että lapsilla olisi edes tänään oikeuksia vähän enemmän..ja mieluimmin pitkälle tulevaisuuteen vaikkapa maailman loppuun saakka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun taas tapani mukaan nipotan, täytyy huomautta, että voitaikinasta ei tuu oikeita wienereitä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tämä juttu ilahduttaa oikeasti. Minun mielestäni paras joulutorttu on joulutorttu: ei ole hirveän innostunut leipomisesta sinänsä, mutta koska tykkään joulutortuista, ostan niitä mielelläni ja syön kun tarjotaan. Ja jopa leivon, jos voin.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tosta hakarististä..eipä ole ikinä tullut moinen pieneen mieleenikään tässä yhteydessä,vaikka eihän sekään mielleyhtymä väärä ole..ei sitä voi kieltää.Kaikella kunnioituksella Jenni,tämä ei näy tässä teidän lehdessänne,mutta muutamissa erityisesti..muuallakin,eikä pelkästään meillä.Tällainen vanha ukko,joka on jo ehtinyt toisenkinlaista toimittamista näkemään miettii nykyisen nuoremman toimittajakunnan osaamista,vai eikö asiaa uutisoinniksi enää riitä..en tiedä, tällaista oikein hömpänhömppää ei useinkaan jaksa enää lukea,ei edes hömppään erikoistuneista lehdistä.Joskus sitä jo epäilee kulloisenkin kirjoittajan
järkevyyden tasoa. Noh tämä ei nyt oo ruoka-asiaa,tuli tässä vaan mieleen.
Hakarististä unohdetaan yleensä se,että merkkiä on käytetty jo viis,kuustuhatta vuotta sitten.Ei se Hitlerin keksintöä ollut,Hitlerhän lainaili
vähän sieltä jos täältäkin.Ei edes juutalaisvainot olleet hänen keksintöään,venäjällä sitä oli tehty jo paljon aikaisemmin.

Wiki kertoo että heprean kielinen hakaristiä tarkoittava sana swastika
tulee sanskriitin sanoista su ja asti,joka taas tarkoittaa hyvin on..
eikös se nyt sovi sitten siinä mielessä tähän joulutorttuasiaankin..
hyvin on ja hyvää on. ;)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

No tässä tapauksessa ne olivat tavalliset ruotsalaiset ihmiset, jotka vetivät herneen nenään...tietysti toimittajien kuuluu silloin tehdä asiasta uutinen!

Kuten sanottu, minua naurattaa ruotsalaisten tuohtumus. Tosiaankin, vaikka hakaristin tortussa näkeekin, niin onko se nyt maailmanloppu? :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Ai niikse olikii..noh sitte..tässä tapauksessa haukuin väärää puuta sorry.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

"Nyt on joulutorttujen kutuaika" sanoisi Hannu Taanila!

Minä tykkään leipoa tähtinatsijoulutorttuja homman helppouden ja herkullisen lopputuloksen vuoksi. Nyt on tilanne vaan sellainen, että perinteisen voitaikina sijasta pitäisi löytää gluteeniton vaihtoehto. Voiko joku antaa vinkkejä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Netistä löytyi tämä haulla gluteeniton voitaikina:

Fria Bröd Ab Lehtitaikina 500g pakaste

http://www.glu.fi/tuotteet/gluteeniton/Fria+Br%F6d...

Ja arvostelu siitä

http://www.glu.fi/keskustelu/aihe/Voitaikina/1063/

Edit: tuo siis valmisvoitaikina, itse tehtyjä löytyy haulla gluteeniton voitaikina ohje

Jaska Ojansuu

Hakenkreuzin valmistuu myös minun kotonani, jos ei muuten niin ruotsalaisten kiusaksi. On ne myös hyviä. Enkä koskaan muunlaisia enää teekään. En ole torttujen symboliseen muotoon ennen edes kiinnittänyt huomiota. Kuvan hakikset ovat syötävän hyvännäköisiä, heti rupesi mieli tekemään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Teen noita tähtitorttuja kerran vuodessa valmiista taikinasta ja hillostakin useimmiten, vaikka omatekoinen luumusose maistuisi paremmalta.
Tosi helppoa.
En nyt ihan varmasti muista, muuta luulisin tekeväni samoin kuin sinä, minulla on muistikuva, että joskus on vaikeata saada hännät pysymään yhdessä. Eihän se olisi jos painelis ne pohjataikinaan. Täytyy jouluna kokeilla niin päin ainakin muutamissa tortuissa. Mutta kun taikina kohoaa hillosilmä saattaa nousta keikkumaan leivonnaisen yläpuolella?

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tästäpä muistinkin, miten jokunen joulu sitten henkilökuntalehti keksi, että jospa konseptoitaisiin propelipääosastolaisten kanssa joulutorttu uudelleen ja tehtäisiin siitä juttu. Ja näin tehtiin.

Itse olin vähän huonosti varustautunut ja jouduin pitäytymään paikalle järjestetyissä antimissa. Yritin muotoilla kerrostuneisuutta ja erilaista taikinan ja hillon suhdetoimintaa. Pääpainolla: joulutorttu on turhan iso leivonnainen, sitä syödessä paitsi pitkästyy ja ähkyyntyy, jää myös usein ilman koko torttua, koska tuntee urakan vaivat - joista vähäisin ei ole vielä mainitsematon lehtitaikinapohjainen närästys.

En saavuttanut kovinkaan suuria, toisin kuin nähdäkseni kollega Jean-Marc, joka gourmet-hengessään oli varautunut paremmin ja kantanut paikalle joukon ylimääräisiä elementtejä, kuten ranskalaisia pastilleja ja muuta värikästä. Muistanko oikein omenahillon? Ehkä. Mutta hän, ilman täkäläisen kulttuuritaustan painolastia loihi aika oivallisen kattauksen keskustelemiamme mikrotorttuja, joissa oli jännittäviä värejä, muotoja ja makuja.

Sanoisin, että erottautumishaluisen konditorian tarpeisiin hyvinkin. Ja nyt kun muistin, niin miksen leipaisisi itse tämän joulun tortut. Ylpeydellä kopioiden, kuten maan tapa on.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Näin insinöörinä olen tehnyt tyttären kanssa luumuostereita. Siihen tarvitaan pastajuttuihin (tortelliini?) tehty vekotin, jolla otetaan pyöreitä paloja levystä, asetetaan se vekottimen keskelle ja hillo sisään ja puristetaan puolikuuksi. Auttaa mun kostuttaa taikinan reunat. Valkuaista pälle jos haluaa kultaisen kiillon. On tärkeä tökkiä höyryreikiä ostereihin, ettei ne aukene paineesta.

Olen myös tarjonnut nyt menetyksellä piparia vaikka vaniljajätsin kanssa. Tunnetusti uuni pilaa tuoreen taikinan :) Paras leikata jäistä taikinalevyä n 1 mm levyisiksi tikuiksi. Sitten vaan jätskiannokseen. Päälle kinuski, lakritsikastiketta, nomparelleja, kermavaahtoa ja pieni sumen lippu tai paperinen varjo, mitä nyt uhri haluaa. Myös Gran Marnier, kaakao-, salmiakki- tai kahvilikööri sopii päälle ...

Tein nopean 'jouluisen' himoitun perussuomaisen lihapadan, johon sopii melkein mikä liha mistä päin maailmaa vain. Ostin etnisestä kaupasta 750 g halal-lampaanlihaa, toisen padan tein 900 g kaslerista. Tekeminen kesti 15 min ja keittäminen 1 h painekeittimellä perunoineen. Idea on keittää se padassa pussissa, konsentaationa ja potut ulkopuolella vedessä tai potut erikseen. Lähiruokaa ja suomalainen ekotekokin. Toistaiseksi 100 % on tykännyt. Pata kesti 2-3 päivää syödä, ja sopii laihduttajallekin. Keittohan pitää pitkään kylläisenä.
Resepti : http://jarmokanerva.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mitä ne svedut oikein meinaa, pahoittavat mielensä jos joku syö hakaristejä! Pitäisikö tasapuolisuuden nimissä tehdä kolmen kruunun torttuja? Onko iso synti laittaa joulukuusen koristeeksi oljista tehtyjä daavidintähtiä ja hakaristitorttuja samaan oksaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väsään useimmiten kahdenlaisia tähtitorttuja. Isompia, sanoisinko normaalikokoisia valmiista taikinasta ja pieniä taikina itse tehtynä - jouluna kun masu tuppaa pullottamaan ja pieni joulutorttu on välillä kahvin kera paikallaan - äidin vanhalla joulutorttutaikinaohjeella:

1½ dl hyvää kermaa
½ tl leivinjauhetta
3½ dl hienoja vehnäjauhoja
100 g voita

Kerma vispataan. Jauhot ja leivinjauhe lisätään. Viimeksi sekoitetaan voi nopeasti sormenpäillä taikinaan.

Taikina saa kovettua kylmässä. Kaaviloidaan vajaan sentin paksuiseksi (pikkutorttuihin ohuemmaksi) levyksi - loppuohje kuten joulutortuissa yleensä, mutta äidin opetusten mukaan ei leikata (taikinapyörällä) ihan kulmasta vaan hieman sivusta ettei kärki pala. 200°

Tortunteko-ohjeita / vinkkejä netistä:

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/joulutortut

http://www.myllynparas.fi/suomi/reseptit/joulutort...

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Tämän blogin suosituimmat