Jenkan tahti

Putous 2014: yllättävän hyvät hahmot

Viime vuonna tuli jo vähän sellainen fiilis, että jaksaako tuota Putousta enää katsella. Jotenkin eivät vitsit naurattaneet. Siitä huolimatta olen taas löytänyt itseni lauantai-iltaisin telkkarin äärestä, sillä vaikka en kovin usein ääneen hekotakaan, on tuo ohjelma kuitenkin ihan ok katsottavaa.

 

Itse asiassa vitsit tuntuvat tällä kaudella ehkä hieman paremmilta viime vuoteen verrattuna. Ainakin sketsihahmot ovat mielestäni tänä vuonna selvästi paremmat. Joka vuosi on hahmojen joukossa ollut muutama ihan onneton yritys, mutta tänä vuonna periaatteessa kaikissa hahmoissa on mielestäni potentiaalia. Eri asia sitten on, miten hahmot kehittyvät ja miten hyvin näyttelijät osaavat tuota potentiaalia hyödyntää.

 

Omat hahmosuosikkini ovat tällä hetkellä Antsku, Jäbä Leisson ja Slaikka Gustafsson. Ei kovin yllättävää, että nämä ovat juuri Jussi Vatasen, Iina Kuustosen ja Aku Hirviniemen hahmot, sillä nuo samat näyttelijät ovat pääosin pärjänneet hyvin myös aiemmilla kausilla, etenkin Hirviniemi. Viime jaksossa Jäbä Leisson oli jo sortua liian samanlaisina toistuviin juttuihin, mikä juuri osoittaa sen, että hahmon täytyy “edetä” johonkin suuntaan jaksaakseen kiinnostaa. Hirviniemi vetää tutulla kaavalla; hänen hahmoillaan on yleensä joku ominaisuus tai muu juju, joka mahdollistaa vitsien heittämisen. Esimerkiksi Usko Eevertti Luttisen kohdalla jujuna olivat sananmuunnokset, tällä kertaa vitsailun mahdollistaa hahmon huono kuulo.

 

Armi Toivasen Ymmi Hinaajassa on jotain samaa kuin männäkauden voittajassa Leena Hefnerissä, mutta Ymmi on ärsyttävämpi eikä herätä lainkaan niin paljoa empatiaa. Sama vika (ärsyttävyys) on sinänsä hyvässä ja realistisessakin Jarmo Heikkisessä eli Heikkis-Jamossa, jota Riku Nieminen näyttelee. 

 

Krista Kosonen vetää ihan hyvin Sirkka “Sika” Vainolan rooliaan, mutta jotenkin minuun ei henkilökohtaisesti iske se, että hahmo revitään noin suoraan oikean elämän henkilöstä. Jukka Rasilan lääkärihahmo Martin Niemi antaa mahdollisuuksia mustaan huumoriin, mutta ihan ei ole hahmo vielä vakuuttanut.

 

Lopuksi on pakko vielä hehkuttaa Vatasen Antskua. Hahmo on näin ensituntumalta suorastaan nerokas ja loppuun asti hiottu; esimerkiksi meikki ja vaatteet ovat nappivalintoja. Hokemat kuten “mie romahan” ovat ainakin omassa tuttavapiirissäni ottaneet välittömästi tulta alleen. Vatasen hahmo on toisaalta jotenkin niin “realistinen”, että se menee helposti pilkan puolelle. Ja myös Antskun tarinan on kehityttävä, jotta mielenkiinto pysyy yllä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Putous tv-ohjelmatyyppinä tai toteutuksena ei ole minua juuri kiinnostanut, mutta Antskun ilmaantuminen sketsipersoonaksi valpastutti. Täkäläisiä (Etelä-Karjala) ihmisiä Antsku onkin inspiroinut jos jonkinlaiseen keskusteluun ja jopa toimiin.

"Hitoksee" on sanonta, jossa Jussi Vatanen on eniten hakoteillä. Joskus "hitoksee" on juuri oikeassa rakosessa, merkityksessä "suuressa määrin", "erittäin paljon". Harmillisen usein se on esiintynyt myös kohdissa, joissa se on korvannut sanan "hyvin" tai "erittäin". Onhan toki eroa, sanooko "miul ol hitoksee kylmä" vai "minuu palens hitoksee". Vain viimemainittu on minun murrekorvani mukaan oikein!

Antskun juttuihin tehty tuotesijoittelu on erinomaisesti toteutettu. Toyota on juuri oikea autovalinta, koska tietyn paikallisen autokauppiaan ansiosta se on alueella ollut erittäin vahva automerkki viimeistään 1970-luvulta asti. Rosso ravintolana on toinen nappivalinta, kun ajattelee ketjun liikehuoneistoa sijaintinsa ja merkityksensä puolesta Imatran ydinkeskustassa. S-ryhmä ei todellakaan viivytellyt tarttuessaan Putoukseen ja Antskuun mainosmateriaalina!

Antskun olemus aikuisena naisena on tarkasti rajattu teinityttöä kypsemmäksi, mutta ei missään tapauksessa aikansa eläneeksi tai kyynistyneeksi. Antsku on - karrikatyyrin piirteiden karsimisen jälkeen - täysin uskottava, inhimillinen persoona. Hän esiintyy toisaalta kokemattomasti, toisaalta arvokkuutta tavoitellen, mutta jättää itsestään rehellisen vaikutelman. Ehdottomasti onnistunutta näyttelijäntyötä, joka nostaa Jussi Vatasen nauttimaa ammatillista arvostusta.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Putous, mikä putous?

Viime vuonna en katsonut sekuntiakaan... Tietoinen valinta.

Nyt surfasin vahingossa ohjelmaan.

Oma käsitykseni on, huonointa sketsiviihdettä ikinä Suomessa.

Minäkin normaali-ihmisenä osaan vääntää kasvoni irvistykseen. Osaan teeskennellä ontuvaa, jopa rampaa...

Jaha, keltaisella paljastuu, että blogi on sensuroitu tarkistusta varten... No, menköön.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Heh, luuletko, että sensuroin Putousta kritisoivat kommentit? Ei ole kommenttien ennakkotarkastus ihan sitä varten :D Vähän luottamusta, hei.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen pitkälti samaa mieltä Markun kanssa. Itse katsoin sitä eka kertaa viime lauantaina kun sitä niin lehdissä mainostettiin - lähinnä siinä kyllä kehuttiin niitä Katrin ja Paulan esittäjiä.

Minusta näytteleminen vain menee rutkasti yli, joten tulee itsellekin suorastaan kiusaantunut olo. Eikös sitä nyt vähän vähemmälläkin voisi ilmaista tämän olevan huumoria? No juu. Ehkä sitten olen vain ns. kuivan huumorin ystävä ja Markku kans:)

Käyttäjän koomikko kuva
Mikko Kaasalainen

Samaa mieltä.
Ohjelma on typerää teinihuumoria.
Onneksi voi vaihtaa kanavaa. (vaikka typeriä ohjelmia tulee muiltakin).
Onneksi on tallella vanhoja leffoja!

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Työpaikallani työskentelee aviopari. Mies on yhteiskuntatieteiden tohtori, erikoistunut tietämisen, tiedon, tieteen kysymyksiin. Nainen on työkavereiltaan salaa taidemaalari, juuri nytkin on näyttely menossa.

Heillä ei ole lainkaan televisiota. Arvostan heitä suuresti.

Alkuiltaisin saatan selata läpi TV-kanavien senhetkisiä ohjelmia. Kullakin kanavalla näyttää olevan jokin vitsailu- tai perhedraamaohjelma. En tiedä ohjelmien nimiä enkä erota niitä toisistaan, samaa ja samanlaista moskaa kaikki. Televisio on pääsääntöisesti tylsä. Putoukseenne en ole eksynyt, en edes vahingossa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Me olimme kuusi vuotta ilman televisiota, rakennettiin talo ja päätettiin kokeilla. Vuosi sitten mies keksi haluta katsoa NBA-korista, ja hankittiin 28" tietokoneen näyttöpääte. Talossamme ei ole antenni- eikä kaapeliverkkoa vaan kaikki katseltava tulee laajakaistan kautta; purkkeina iptv ja apple tv.

Totuimme jo niin hyvin olemaan ilman televisiota -- kannattaa muuten kokeilla vaikka pari vuotta -- että tämän runsaan vuoden aikana meillä on ollut kk-hinnalla (6€) ostettuna vain neljä kuukautta tavalliset kanavat. Mutta pidän kyllä nyt kokemuksen jälkeen ihan hyvänä, että on mahdollisuus esimerkiksi, kun on sairaana eikä jäksa lukea mitään saada tv käyttöön.

Niin itse Putous-asiasta en pysty edellä mainitusta pitkäaikaisesta televisiottomuudesta johtuen sanomaan mitään :)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Putous tänään hyvää viihdettä pitkästä aikaa kun Viljoakaan ei ole vuosiin näkynyt.
Antsku paras. Toivottavasti ei romaha.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sinänsä olen sitä mieltä, että jos haluaa saada keskustelua aikaan, niin alustajan oma moderointi voi tappaa sen helposti. Alatyyliset tms. kommentit siivottaneen palstan ylläpidon toimesta.

Mutta itse aiheeseen, että Putous-näyttelijöiden parodia Vain elämää-ohjelmasta ei toimi eikä ole oikein hauska. Verrattuna aivan hulvattomaan Voice of Finland-parodiaan vuosi sitten, jota vieläkin joskus katson Juutuubista.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

"Alatyyliset tms. kommentit siivottaneen palstan ylläpidon toimesta."

Kröhöm. Kannattaa ehkä lukea blogipalvelun säännöt, jos eivät ole vielä tulleet tutuiksi. Jokainen tietysti vastaa omien kirjoitteluidensa laillisuudesta, mutta samalla blogin pitäjä vastaa omassa blogissaan heräävästä keskustelusta. Toki ylläpito voi myös kommentteja poistaa ja varmasti niin tekeekin, mutta ensisijaisesti vastuu on blogin pitäjällä.

Käyttöehdot: https://oma.uusisuomi.fi/kayttoehdot

Ja toinen asia: miksi ihmeessä haluaisin, että blogissani roikkuu alatyylisiä tai jopa lakia rikkovia kommentteja? Miksi vain odottelisin, että ylläpito ehkä joskus poistaa ne? Tai miksi antaisin niiden olla julki edes hetken, vaikka sitten myöhemmin ne poistaisinkin?

Jos joku päättää olla sittenkin kommentoimatta vain siksi, että kommentti luetaan etukäteen, niin se kyllä kertoo jostain...Myös alatyyliset kommentit tappavat keskustelun, nimittäin asiallisen keskustelun.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sä edustat hankalaa ihmistyyppiä kuten keskustelunestäjät aina.
Puhuminen auttaa sanottaan. Puhuminen on paras.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #11

No kiitos, en tiennytkään, että tunnet minut noin hyvin! Olen varmaan vähän hankala ihminen kun väitän vastaan, mutta mielestäni en estä keskustelua :)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #15

Miksi sitten haluat nähdä etukäteen ihmisten mielipiteet?
DDRRR... DDDRRR

No, minun blogini on vapaa. Pidän sitä tärkeimpänä asiana antaa ihmisten puhua.

No, teitä on vähemmistö onneksi, mutta teitä kuitenkin on... kiusallista.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #19

Huh, olenpas melkoinen keskustelun estäjä, kun sinultakin vain uutta kommenttia pukkaa :)

Ei kyllä tulisi mieleenikään tulla sinua haukkumaan sensuroimattomaan blogiisi. Tyylinsä kullakin ;)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #24

Minä en hauku. Se pitäisi käsittää.
Pitää esittää todisteet, että HAUKUN!

Suosittelijasi kokoomuksen Ilkka Partanen esimerkiksi alkoi pottuilemaan, kun tein hänen blogiinsa asiallisen ja erittäin hyvän kommentin.

Teillä oikeistolaisilla on se mantelitumake, joka estää ymmärrystä. Siitä on tutkimullista tietoa. Googlaa.

Googlaa myöskin Partasen (kok) blogit, tiedät mitä tarkoitan.

En hauku sinua Jenni. Minä kritisoin sinua.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #29

"Teillä oikeistolaisilla"... Voi huoh, kerrottakoon, että en ole oikeistolainen, enkä vasemmistolainen, enkä keskustalainen, enkä muillakaan poliittisilla määreillä määriteltävissä.

Olisi ihan kiva, jos jatkossa kommentoisit blogin aihetta eli Putous-ohjelmaa. Sama vieno toive muillekin keskustelijoille.

En oikeasti jaksa nyt jankata kanssasi tämän enempää. Minun puolestani tämä keskustelunaihe on nyt loppuun käsitelty.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #30

No, olen sanonut että Putous on huonoa viihdettä minun mielestäni.
En pysty tarkemmin sanomaan kun on vain lyhyt katsaus, mutta se riitti.

Annan kuitenkin koko summalla plussapisteet Sinulle Jenni, kun kuitenkin päästät kommentit seulasi läpi.

Sehän tässä on, ettemme kukaan voi tietää, mitä et ole päästänyt.

Kokkailen muuten Stroganovia parast'aikaa.
https://www.google.fi/search?q=stroganov&oq=stroga...

Kokeile joskus, kyllä vie kielen mennessään... Juhlaruoka.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #31

Teen stroganovia (vai onko se stroganoffia) useinkin, se on tosi hyvää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Stroganoff on saanut nimensä 1700 luvulla eläneen kreivi Aleksandr Stroganovin mukaan. Mies ei saanut metsästettyä lihaa tarpeeksi ja laittoi suolakurkkuja jatkeeksi, sanotaan että nälkä on paras mauste, niin tässäkin tapauksessa.

Kylläinen ei olisi koskaan keksinyt strganoffia, sillä hän olisi malttanut metsästää enemmän lihaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

En hauku sinua Tyry. Minä rakastan sinua.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #11

Erikoinen kommentti "Sä edustat hankalaa ihmistyyppiä kuten keskustelunestäjät aina."

En minä ainakaan ole käsittänyt keskustelun estämiseksi, jos ei hyväksy alatyyliä tai asiatonta kommentointia.

Päin vastoin, silloin keskustelun taso säilyy sivistyneenä ja asiallisena, vaikka voi äityäkin peräti väittelyksi. Ja väitellähän voi ilman kiroilua, haukkumista tai alatyylisiä kommentteja.

Yleensä silloin, kun omat argumentit loppuvat, hyökätään alatyyliin ja asiattomasti.

Putousta olen katsonut yhden ainoan kerran, joskaan en koko jaksoa, ja tykkäsin Antskusta. Ehkä katson viikon lopulla toisenkin kerran.

Minulla on televisio, mutten avaa sitä joka päivä, arkisin en yleensä ollenkaan. Pärjää ihan hyvin ilman sitäkin, kun on kirjoja mitä lukea, ja tietokone. Mutta on se kiva olemassa kun haluaa katsoa jotain.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

No, täällä kun keskustellaan omalla nimellä ja kuvalla, se alatyyli kertoo ehkä eniten kirjoittajastaan. Joku suomi24 nimimerkkeineen on siis vähän eri asia. Mutta enpä häiriköi sen enempää.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #14

Olet oikeassa, ei tämä mikään Suomi24 ole. Tiedän olevani siinä mielessä ylivarovainen, mutta kun koskaan ei voi tietää. Ja olen joutunut muutaman kommentin poistamaankin, onneksi kuitenkin vain ihan muutaman.

Etkä ole häiriköinyt :) Ihmeen montaa hiertää se, että kommentit luetaan etukäteen. Tilanne on kommentoijan kannalta tavallaan ihan sama, kuin jos ennakko"tarkastusta" ei olisi, sillä lukisin joka tapauksessa joka ikisen blogiini tulevan kommentin ja poistaisin asiattomat. Eikös se ole ideakin, että vähintään blogin kirjoittaja lukisi ne kommentit...

Mutta joo, ei tästä kannata jauhaa. Kukin bloggaaja tekee tyylillään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #16

Juu, palataan aiheeseen. :) Taisi mennä lapsi pesuveden mukana, eli pidin tosiaan VOF-parodiasta ihan eri lailla kuin nyt Vain elämää-vastaavasta.

Huomenna tulee uusi Putous, joten toivotaan, että hahmot kehittyy. Näyttelijöiden pitää ihan miettiä tätä tarinan kaarta, eli improvisaatio ei riitä. Sirkka "Sika" Vainola ei kärkisijoilla suosiossa ole ollut, mutta minusta hahmo on herkullinen.

Erkki Saarela totesi juuri haastattelussa, että teatterissa improvisaatio on harjoittelun väline. Että arvostaisi käsikirjoitettua sketsiviihdettä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #17

Miksen muista VOF-parodiaa ollenkaan...outoa. Mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset Vain elämää -parodiasta. Hirviniemi Krista Siegfridsinä on jotenkin vaan ihan hulvaton, mutta en nyt sitten tiedä, oliko se muuten kovin hyvä...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #18

Juu se Akun hahmo on kyllä hyvä. On tavoittanut jotain olennaista siitä Siegfriedistä, kun vain keksisi mitä se on. Taiteilijan lahjakkuutta.

http://www.youtube.com/watch?v=h2q-p3REghs

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #20

Hitsi, en ole tosiaan nähnyt tuota VOF-parodiaa aiemmin. Kiitos linkistä, täytyy katsoa ajan kanssa. On siis tainnut jäädä jokunen jakso väliin viime kaudella.

Sepe Lepe

Vain huumorintajuttomat eivät ymmärrä putousta.Miljoona suomalaista ei voi olla väärässä sitä katsoessaan ja nauraessaan.Itse olen 65v ja vanhatkin vitsit naurattaa,tai ainakin hymyilyttää.Ihmisten perimmäinen vika on olla joka asiassa niin tosikkoja.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ei kaikilla voi olla sama maku, vaikka suurella massalla onkin.

Itse tykkään joistakin näistä jutuista, toisista taas en.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyviä huomioita Putouksesta, mutta sitä ihmettelen että Iltalehdenkin kommenteissa oli joku sitä mieltä että Sirkka "Sika" Vainola on jotenkin julma koska esikuva olisi liian tunnistettava. Tiedän että Rita Tainola on Iltalehden seurapiiritoimittaja, joskaan muuta en hänestä tiedä. Olen lukenut hänen palstaansa joskus, mutta en muista kuollaksenikaan mistä ja miten niissä tarkalleen kirjoitettiin. Sikäli kun hahmo muistuttaa (!) loukkaavissa määrin kohdettaan, niin en ehkä pidä sitä ihan ansaitsemattomana. Jos ei, niin sittenhän hahmossa ei ole mitään ongelmaa. En tiedä, en ole tavannut Rita Tainolaa, juuri muistin että Mattiesko Hytönen on maininnut hänen kolumnissaan, mutten muista missä yhteydessä. Jokin aika neutraali havainto se varmaan oli.

Omaksi suosikikseni on Antskun ja Jäbä Leissonin ohi noussut hieman toistaitoinen ilmaisutaidon opettaja, Pärnuun pellekoulusta valmistunut Heikkis-Jamo. Hänessä tuntuu olevan syvyyttä joka ei ole vielä päässyt oikeuksiinsa, mutta hahmossa sinänsä on mistä ammentaa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Minä en kyllä ole kokenut Vainola-hahmoa loukkaavaksi. Ihan toimiva hahmo, mutta itse jotenkin koen sen vähän tylsäksi, kun perustuu oikeaan tunnettuun henkilöön. Kyse siinä melkeinpä imitoinnista, tai jonkinlaisesta "karrikoinnista"...mutta mistäs sitä tietää, mihin suuntaan hahmo kehittyy.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ennakoiva moderointi. Jos ei se keskustelua estäkään se vaikuttaa siihen, vaikkei poistettavia kommentteja ilmaantuisikaan. Mitä pidempi verkon koentaväli, sitä enemmän. Esim Ilta-Sanomien uutiskommentoinneissa keskustelua ei pääse syntymään lainkaan, koska kukaan ei tiedä missä mennään > kommentit ovat irrallisia, eivät keskustelua. Tässä ketjussa esim luultavasti näkyvät ajat, jolloin mode on ollut läsnä, milloin ei.

Henkilökohtainen valinta ja ok sellaisena. Kunhan tiedät mitä teet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Komppaan Jaakkolaa. Hidasta, mutta minkäs teet - jokaisen oma valinta.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Munamies-aikoina huviti jonniin verran. Siitä se sitten on tasaantunut. Viime vuonna en vaan jaksanut katsoa putousta, en edes ärsyyntyä.
Nykyään sen mainos rummutus ja kehuminen sai minut hetkeksi taas tötterön ääreen. Istuin ja toljotin ja eniten koko jutussa ärsytti se tekokohellus ja toisilleen nauraminen. Yritin väkisin olla rauhallinen ja vain odottaa, että milloin edes joku juttu olis vetänyt naaman virneeseen, mutta kun ei.
Vaihdoin sit ohjelmaa ennenkuin olisin alkanut ärsyyntymään oikeesti siitä teini huumorista ja pälätyksestä ja yliyrittämisestä.
Se siitä.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat